Stort sökpådrag efter att ubåt försvunnit vid Titanic

En ubåt som används för att turister ska kunna besöka det kända vraket Titanic har försvunnit. Nu pågår ett stort sökpådrag, rapporterar BBC.

ANNONS
|

En talesman för Bostons kustbevakning bekräftade för The Guardian att "en liten ubåt med fem personer ombord hade försvunnit i närheten av Titanic-vraket". Ubåten har varit försvunnen sedan söndagsmorgonen lokal tid, det uppger den amerikanska kustbevakningen på Twitter under måndagsmorgonen. En omfattande sök- och räddningspådrag pågår nu vid platsen, där både amerikanska och kanadensiska fartyg deltar, uppger Omni.

Ubåten tillhör företaget Oceangate Expeditions och enligt kustbevakningen bröts kontakten ungefär en timme och 45 minuter in i expeditionen.

"Hela vårt fokus ligger på besättningsmedlemmarna i undervattensbåten och deras familjer", säger OceanGate i ett uttalande enligt BBC.

ANNONS

Syret ombord räcker i 96 timmar

Den saknade ubåten är en slags turist-utbåt, som gör det möjligt att se Titanic-vraket på nära håll. Men prislappen för den långa resan, där ett dyk tar minst åtta timmar, ligger på tiotusentals dollar.

En av de fem passagerarna som ska ha befunnit sig ombord på ubåten är den brittiska forskaren och miljardären Hamish Harding, det bekräftar nu hans familj, rapporterar Sky News.

I ett inlägg på Instagram dagen före dyket berättade han om sitt deltagande.

Enligt Oceangates egna uppgifter räcker syret ombord i 96 timmar, det rapporterar Omni.

Under tisdagens presskonferensen sa kapten Jamie Frederick, från First Coast Guard District att ubåten har cirka 40 timmar syre kvar.

Titanic

Det var år 1912, under sin jungfrufärd från Southampton till New York, som det massiva fartyget Titanic kolliderade med ett isberg, vilket ledde till att det sjönk. Över 1 500 av de 2 200 passagerarna ombord omkom.

Det dröjde över 70 år innan vraket av Titanic lokaliserades, men i dag har det blivit en plats som även turister kan besöka.

LÄS MER:Se de historiska bilderna på Titanics vrak

ANNONS