Stortinget stängdes efter bombhot

Stortinget i Oslo utrymdes efter att ett bombhot inkom på onsdagsförmiddagen. Området spärrades av under nästan två timmar. Ytterligare ett hot mot Stortinget kom in under tisdagen.
– Om det finns en koppling mellan båda hoten vet vi inte, säger insatsledaren Sven Bjelland.

ANNONS
|

Enligt VG ska polisen i Oslo ha mottagit hotet klockan 09.48 på onsdagsförmiddagen.

– Polisen har fått ett hot mot Stortinget, det är ett hot vi bemöter. Vi återkommer med ytterligare information när detta är tillgängligt, säger verksamhetschef Sven Christian Lie till Dagbladet.

I samband med hotet fanns det tungt beväpnade poliser utanför entréerna till Stortinget, som är Norges motsvarighet till riksdagen.

– Det är ett oklart säkerhetsläge. Vi har fått information om att det kan finnas ett hot mot Stortinget. Det är ett odefinierbart hot som polisen har reagerat på. Utöver det vet jag inte vad hotet är, säger säkerhetsansvarig på Stortinget, Pål Munch, till Dagbladet.

ANNONS

Vid 10.30 hade alla blivit tillsagda att lämna riksdagssalen.

Strax därefter bekräftade polisen att ett bombhot mot Stortinget hade mottagits. Det skrev bland annat NRK om.

Andra hotet på ett dygn

Norska säkerhetstjänsten, PST, var förtegna om händelsen och ville inte kommentera hotets innebörd.

– Vi är insatta i läget och vi arbetar med Oslo polisdistrikt för att klarlägga hotet, säger kommunikationsrådgivare Martin Bernsen i PST till VG.

Oslos polischef Gabriel Langfeldt sa till Dagbladet att de inte hade någon information som tydde på att det skulle kunna vara en fara för andra:

– Vi arbetar med att undersöka innehållet, vem som har framfört dessa hot och i vilken utsträckning de är sanna eller inte.

Beväpnad polis spanar över Oslo från Grand hotels torn utanför Stortinget.
Beväpnad polis spanar över Oslo från Grand hotels torn utanför Stortinget. Bild: Stian Lysberg Solum

Även centrala Oslo påverkades av händelsen. Förutom tungt beväpnade poliser utanför riksdagshuset och avspärrningar, fanns också flera ambulanser och brandbilar vid Slottsplassen respektive Nationalteatern.

All trafik i området vid Stortinget var under onsdagsförmiddagen avstängd.

Detta är det andra hotet mot norska stortinget på ett dygn, enligt insatsledaren Sven Bjelland. Han berättar för Dagbladet att Stortinget fick ta emot ytterligare ett hot under tisdagen och att det var via mejl. Hotet bedömdes dock som ”inte troligt”.

– Om det finns en koppling mellan båda hoten vet vi inte, säger han.

ANNONS

Klockan 12.30 meddelade polisen att de hade plockat bort avspärrningarna runt Stortinget, enligt NRK. Polisen uppgav också att de än så länge inte vet vem eller vilka ligger bakom onsdagens hot.

LÄS MER:Norsk politiker lämnar uppdrag efter skandal

LÄS MER:Bombhot mot två plan från Danmark till Norge

LÄS MER:Breiviks stämning mot staten tas upp i januari

ANNONS