"Sushi-terrorismen” där unga japaner saboterar andras mat på restauranger i Japan får nu flera kedjor att agera.
"Sushi-terrorismen” där unga japaner saboterar andras mat på restauranger i Japan får nu flera kedjor att agera. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

”Sushi-terrorism” sätter stopp för rullande band i Japan

En våg av ”sushi-terrorism” har drabbat Japan den senaste månaden och får allt större konsekvenser för landets populära restauranger. Ungdomar som filmar när de slickar på sojaflaskor och petar på andras mat får nu restaurangkedjor att ta till drastiska åtgärder, efter att besökare och inkomsterna sviker.

ANNONS
|

Du känner säkert igen konceptet som spridits från Japan. Sushirestauranger där alla rätter körs runt på ett rullande band i lokalen till kunderna som får plocka rätterna själva från bandet. Fenomenet är vanligt i Japan och har sedan länge även exporterats till sushirestauranger runt om i världen. Men nu kan det vara slut på det roliga.

En våg av ”sushi-terrorism” har nämligen drabbat landet. Som flera medier rapporterat om tidigare handlar det om olika busstreck från främst unga restauranggäster som sedan läggs upp på sociala medier. Det handlar om kunder som slickar på sojaflaskor i restaurangerna, petar på andras mat som rullar förbi på bandet eller som sprutar desinfektionsmedel på mat som åker vidare.

ANNONS

Miljardbranschen tar skada

Tilltagen har nu fått konsekvenser, rapporterar The Guardian, som bland annat innebär att många av de ikoniska sushibanden i Japan nu stoppas. I stället ska restaurangkedjan Choshimaru, som har en rad restauranger i Tokyo, sett till att personal i stället får dela ut maten, likt en mer traditionell sushirestaurang.

Genom att stoppa sushibanden i deras 63 olika restauranger menar företaget att, trots att den roliga delen av konceptet försvinner, blir det mer eller mindre omöjligt för sabotage av maträtterna.

Efter att olika virala videor på osanitära sushi-påhitt spridits har besökarantalen minskat kraftigt hos flera sushi-restaurangkedjor i Japan. Likaså har företagens aktievärde. Konceptet med sushi på löpande band kallas kaitenzushi och är en stor industri i Japan. Branschen hade ett värde på upp emot 740 miljarder yen 2021, nästan 56 miljarder kronor – men det var innan fenomenet ”sushi-terrorism” drog igång. Enligt The Guardian har marknaden tagit en hård smäll efter de virala busstrecken.

AI ska stoppa buset

– Vårt företag har hört från ett stort antal kunder som uppger att de inte längre litar på, eller vill gå till, sushirestauranger med rullande band, säger Hiroyuki Okamoto, talesperson för sushikedjan Kura Sushi, till lokala medier.

För att i framtiden inte bara bli vanliga sushirestauranger planerar de stora kedjorna en rad åtgärder för att få fart på de rullande banden igen. Bland annat planerar en kedja för att med hjälp av artificiell intelligens kunna övervaka sushibanden, för att avskräcka eventuella kunder som vill förstöra andras mat. Systemet ska också kunna uppfatta om en kund beter sig ”ovanligt” så som att ta en tallrik på bandet för att sedan på kort tid ställa tillbaka den igen.

ANNONS

LÄS MER:”Sushi-terrorism” skakar Japan

LÄS MER:Ina Lundström och Evelyn Mok tipsar om sina bästa asiatiska rätter på Göteborgs restauranger

LÄS MER:Sushi Yama i rekonstruktion – personal utan lön

ANNONS