Svensk diplomat utvisas från Ryssland

En svensk diplomat ska utvisas från Ryssland efter att ha deltagit i en demonstration för oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, enligt Aftonbladet.
– UD kan bekräfta att Ryssland beslutat att utvisa en svensk diplomat, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst, till tidningen.

ANNONS
|

En svensk, en tysk och en polsk diplomat kommer att utvisas ur Ryssland efter att ha deltagit i en demonstration för oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till polska nyhetsbyrån PAP.

– UD kan bekräfta att Ryssland beslutat att utvisa en svensk diplomat, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst, till Aftonbladet.

– Vi betraktar det fullständigt ogrundat och har framfört det till den ryska sidan.

Utrikesdepartementet nekar till de ryska anklagelserna.

– Vi beklagar det ryska agerandet och förbehåller rätten att vidta lämplig svarsåtgärd, säger Linn Duvhammar.

Ryssland hävdar att den svenska diplomaten har deltagit i demonstrationen. Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax gäller det en manifestation i S:t Petersburg den 23 januari, skriver TT.

ANNONS

– Diplomaten har observerat en demonstration, säger Linn Duvhammar på UD:s pressjour, till TT.

Svenska UD förnekar att diplomaten deltog aktivt i en demonstration.

– Diplomaters rätt att observera en demonstration är en naturlig del av att följa den politiska utvecklingen i ett land, och en av diplomatins kärnuppgifter, säger Duvhammar.

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj dömdes i veckan till tre och ett halvt års fängelse för att ha avstått från att anmäla sig hos sin övervakare – när han låg i koma i Tyskland.

LÄS MER:Därför utvisar Ryssland en svensk diplomat

ANNONS