75-årige Michael Eugene Mullen misstänkts för mordet på en svensk kvinna i Kalifornien 1973.
75-årige Michael Eugene Mullen misstänkts för mordet på en svensk kvinna i Kalifornien 1973. Bild: Lemhi County Jail

Svensk kvinna mördades i USA – man gripen efter 51 år

Den 31-åriga kvinnan från Göteborg bodde i Kalifornien tillsammans med sin familj och planerade en flytt tillbaka till Sverige. Men kort innan flytten hittades hon brutalt mördad i familjens hem.
Nu, över 50 år senare, har amerikansk polis gripit en misstänkt för mordet – Michael Eugene Mullen hittades med hjälp av dna-spår.

ANNONS
|

Kvinnan bodde i San Rafael, Kalifornien, med sin svenska make och deras tvååriga dotter. Året var 1973 och mannen hade fått nytt jobb i Sverige och därför skulle familjen snart flytta tillbaka.

Istället slutade det med att maken hittade sin hustrus sargade kropp efter att hon mördats i deras hem. Kvinnan hade blivit utsatt för sexövergrepp och skjutits med tre skott. Parets dotter hittades oskadd i ett annat rum, uppger AP.

Polisen förhörde flera vittnen, bland annat en mäklare och flyttpersonal, som hade varit i familjens hem den dag som mordet inträffade. Polisen hittade då inga spår att dra i och utredningen körde fast.

ANNONS

Med tiden blev fallet ett ouppklarat brott. Ett fall som skulle vara kallt – fram tills nu.

För tre år sedan skickade den lokala polisen dna-spår från brottsplatsen till en myndighet som jämför dna-spår från brottsplatser med dna som finns i en databas med syfte är att hitta släkt, klargöra familjeband – men också binda misstänkta till brott.

Den lokala polisen meddelar att de tack vare dna-spåret har kunnat gripa 75-årige Michael Eugene Mullen som misstänkt för mordet 1973. De skriver på sin hemsida att de ser det som ett avslutat fall i och med bevisningen.

Michael Eugene Mullen sitter frihetsberövad i Idaho, där han bodde, och ska utlämnas till Kalifornien, skriver polisen. Hittills finns det inga uppgifter om hur 75-åringen ställer sig till anklagelserna.

LÄS MER:Mer pengar till polisutredning om Madeleine McCann

LÄS MER:Släktforskningsmetoden kan bli laglig i Sverige

LÄS MER:Darrell satt fängslad i 34 år – för mord han inte begått

ANNONS