Svenskar evakuerades från Kos i Grekland efter bränder

Flera researrangörer valde under måndagskvällen att evakuera svenskar från sina hotell på ön Kos i Grekland. Orsaken är det antalet bränder som brutit ut i Kardamena-området.
– I början av branden såg vi rök, sedan inom en timme såg vi lågor uppe på berget. Det fortsatte att komma mot vårt hotell, säger Sam Nelleros från Göteborg.

ANNONS
|

Resebolagen Tui, Ving och Apollo valde under måndagskvällen alla att evakuera sina gäster efter att flera skogsbränder brutit ut på ön Kos.

– Under kvällen har vi transporterat våra gäster i bussar till ett konferenscenter där de kommer att få tillbringa natten. Det rör sig om 54 svenskar, säger Anne Mörk-Löwengreen, presskommunikatör på Tui.

Hon uppger att de noga följt utvecklingen av bränderna och att de under måndagen fick information ifrån de lokala myndigheterna att situationen till en början var under kontroll.

I förebyggande syfte ställde dock Tui dit ett par bussar vid hotellen som stod redo ifall att situationen skulle ändras.

ANNONS

Vilket det gjorde framåt kvällen.

– Då hade vi haft dagen på oss att planera evakueringen och för inatt har vi en lösning och så får vi se hur vi gör framåt, säger Anne Mörk-Löwengreen.

Evakuerade till gammal skola

En av dem som tvingades evakuera är göteborgaren Jörgen Frisfors. Tillsammans med sin familj fick han lämna hotellet vid 22-tiden och transporterades till en gammal skola i närheten av flygplatsen.

– Vi har fått vatten, kex, lite handdukar och någon filt. Folk ligger i korridorerna överallt. Det är inte jättemysig stämning, säger han.

Tui har meddelade att resenärerna ska få komma till andra hotellrum eller konferensrum. Jörgen Frisfors var dock inställd på att övernatta på skolan.

– Det är ju högsäsong och alla hotell är fulla. Det är nog inte så lätt att fixa något inatt, säger han.

Vid 03.30-tiden lokal tid transporterades Tui-gästerna från skolan till konferenscentret.

Ska få nya hotell

Även Apollo evakuerade resenärer.

– Sent under kvällen fick vi information om att myndigheterna har tagit beslut om att evakuera och nu är samtliga av våra 80 svenska resenärer evakuerade, säger Martina Krantz, pressansvarig på Apollo till GP.

Har de tak över huvudet?

– De har evakuerats till ett antal olika säkra platser i väntan på nästa steg. Vi arbetar intensivt med att hitta boende till resenärerna, säger Martina Krantz.

ANNONS

Vid 03.30-tiden lokal tid var även Apollos resenärer på väg till nya hotell, enligt Martina Krantz.

Apollo: ”Inte varit tillräckligt tydliga”

Sam Nelleros från Göteborg har rest till Kos med Apollo och kunde under måndagen se hur branden spred sig närmare och närmare hans hotell.

Från hotellet kunde Sam se lågorna sprida sig.

– I början av branden såg vi rök, sedan inom en timme såg vi lågor uppe på berget. Det fortsatte att komma mot vårt hotell, berättar han och fortsätter:

– Oron var ganska stor bland folk, man kunde se lågorna på nära håll. Jag har aldrig varit i en sådan situation tidigare och jag trodde inte det skulle gå så fort, säger han.

Sam Nelleros från Göteborg befinner sig på Kos, och såg branden sprida sig från sitt hotell.
Sam Nelleros från Göteborg befinner sig på Kos, och såg branden sprida sig från sitt hotell. Bild: Privat

Hans hotell har inte varit aktuellt för evakueringen, men under natten fick han ändå ett sms från Apollo med texten ”Ni kommer att få boende för natten på ett hotell. Bussen väntar på er vid entrén till fotbollsstadiumet med en Apolloskylt och bussnummer”.

Meddelandet skapade förvirring.

– Vi gick ner till receptionen men det fanns ingen buss som skulle evakuera oss. Nu går folk fram och tillbaka med sina grejer i receptionen, säger Sam Nelleros.

Enligt Martina Kranz, pressansvarig på Apollo, gällde informationen endast de gäster som redan hade blivit evakuerade från sina hotell.

ANNONS

– Vi har inte varit tillräckligt tydliga vilket har skapat en förvirrad kommunikation. Meddelandet menade att om du är evakuerad ska du ta dig till bussen, säger hon.

Borgmästaren: Situationen är kritisk

Kos borgmästare skrev under måndagskvällen på Facebook att situationen på ön är ”kritisk”.

”Jag har utfärdat en evakueringsorder för staden Kardamena. Det finns ett stort behov av mat och vatten både för våra medborgare som försöker och för de som har evakuerat sina hem och hotell.”

På tisdagsmorgonen var branden under kontroll, enligt grekiska medier. Tui meddelade också under morgonen att deras gäster hade börjat återvända till sina hotell.

– Vi fick beskedet nu på morgonen att lokala myndigheter har gett grönt ljus för oss att börja transportera våra gäster till sina hotell, säger Adam Györki, nordisk kommunikationschef på Tui.

Branden syns tydligt från Sam Nelleros hotell i Kos, där resenärerna har bedömts inte behöva evakueras ännu.
Branden syns tydligt från Sam Nelleros hotell i Kos, där resenärerna har bedömts inte behöva evakueras ännu. Bild: Privat
ANNONS