Sverige bättre än Norge på AI – skapar oro

Norge investerar enligt en ny rapport mindre i artificiell intelligens än Sverige och övriga nordiska länder. Det upplever landet en oro över.
– Om Norge inte drar upp tempot blir vi stående när tåget går, säger Øyvind Husby, vd för IKT Norge till NRK.

ANNONS
|

Det är den fristående intresseorganisationen för Norges digitala näringsliv, IKT Norge, som under tisdagen presenterar en rapport om att Sverige, Danmark och Finland alla investerar mer i AI än Norge.

När Sverige sedan 2017 har fått 285 AI-relaterade patent godkända ligger Norge på 22. Däremellan är både Finland (257) och Danmark (111) inklämda.

Detta – och att Norge verkar ligga efter sina nordiska grannländer vad gäller innovationstakt kopplat till AI – oroar.

– AI kommer att ha en dramatisk effekt på samhället, och vår möjlighet att lösa de stora utmaningarna som ligger framför oss. Så om Norge inte drar upp tempot blir vi stående när tåget går. Politikerna måste ha större ambitioner, säger Øyvind Husby, vd för IKT Norge till NRK.

ANNONS

Enligt honom och rapporten behöver Norge utveckla fler egna lösningar för att skapa en grund för ”den nya ekonomin” efter den oljedrivna ekonomin.

Den norska regeringens digitaliseringsminister Karianne Tung säger till NRK att skälet till att Norge ligger efter bland annat Sverige är att Norge ännu inte har varit tillräckligt bra på att ta till sig artificiell intelligens.

– Vi vet att vi självklart behöver specialistkompetens inom artificiell intelligens i framtiden för att kunna använda den, säger hon.

Undersökningen visar vidare på att Norge erbjuder färre kurser i AI än vad de nordiska grannländerna gör och att det också kan ha en betydelse vad gäller kunskapsnivå och antal patent.

LÄS MER:Norsk flygstrejk avblåst

LÄS MER:Sågman på strand i Norge – en skadad

LÄS MER:Experten om norsk lax: Ät den någon enstaka gång per år

ANNONS