Thailand donerar en miljon cannabisplantor

I juni kommer en miljon thailändare tilldelas en cannabisplanta, rapporterar CNN. Det något udda initiativet har presenterats av landets hälsominister, som vill se plantan bli en ”hushållsgröda”.
Gåvan kommer dock med vissa förbehåll.

ANNONS
|

Med förhoppningen om att cannabis ska bli en framtida ”hushållsgröda” kommer den thailändska regeringen distribuera en miljon cannabisplantor till hushåll runtom i landet. Det meddelade hälsominister Anutin Charnvirakul på Facebook, enligt CNN.

År 2018 blev Thailand det första landet i Sydostasien, som annars präglas av en mycket hård narkotikapolitik, att avkriminalisera cannabis för medicinskt bruk. Nu går regeringen alltså ett steg längre, då man från och med den 9 juni även tillåter hemmaodling.

Det är av den anledningen plantorna doneras, men vill man kunna odla själv måste vissa krav uppfyllas. Dels måste plantan man använder vara certifierad för medicinskt bruk, dels måste man anmäla innehavet till sitt lokala kommunstyre. Vill man använda sin skörd i andra syften kan det vara möjligt, men endast om man erhåller särskilda licenser.

ANNONS

Kan bli kassako

Utöver användning i medicinska syften har regleringarna kring försäljningen av CBD- och hampaprodukter också lättats. Det, i kombination med att en dryg tredjedel av landets arbetsföra befolkning livnär sig på jordbruk, förväntas leda till att cannabis blir en rejäl inkomstkälla för Thailand.

– Det kommer möjliggöra att folket och regeringen genererar mer än 10 miljarder baht (drygt 2,9 miljarder kronor) om året i inkomster från marijuana och hampa, sade hälsominister Anutin om avregleringarna.

Cannabisanvändning för nöjes skull kommer dock fortsatt vara olagligt, berättar entreprenören Kitty Chopaka.

– Det kommer fortfarande anses vara kriminellt om man inte har ett lagligt recept, och du måste ha någon form av sjukdom eller åkomma för att detta ska funka. Bara då kommer du kunna odla cannabis hemma och använda det som du vill, säger hon till CNN.

Dock tillägger hon att rökning för nöjes skull knappast kommer försvinna, då det inte ”finns något regeringen kan göra för att stoppa det.”

ANNONS