Tidigare påven Benedictus XVI är död

Den tidigare påven Benedictus XVI är död, rapporterar Reuters. Han dog i sitt hem i Vatikanstaten och blev 95 år gammal.

ANNONS
|

Vatikanstatens pressavdelning meddelade under lördagsmorgonen att den före detta påven Benedictus XVI hade avlidit i sitt hem.

De senaste dagarna kom rapporter om att Benedictus hälsotillstånd hade försämrats. Den nuvarande påven Franciskus gick offentligt ut och kommenterade sin företrädares hälsa i sitt sista tal till allmänheten för året, som hölls den 28 december.

Enligt Vatikanstatens pressavdelning kommer information om begravningen meddelas inom de närmaste timmarna.

Benedictus XVI blev den förste påven på 600 år att avgå, snarare än att sitta kvar på ämbetet fram till sin död.
Benedictus XVI blev den förste påven på 600 år att avgå, snarare än att sitta kvar på ämbetet fram till sin död. Bild: Andrew Medichini/AP/TT

Första påven på 600 år att avgå

Benedictus XVI föddes som Joseph Alois Ratzinger 1927 i Marktl am Inn i Bayern och blev Katolska kyrkans överhuvud i april 2005. Han abdikerade i februari 2013.

Han var den första påven på 600 år som avträdde sin post. Vanligtvis brukar påven stanna kvar på ämbetet fram till sin död.

ANNONS

Efter sig lämnade han en katolsk kyrka som slets mellan konservativa och progressiva falanger och tilltagande vittnesmål om sexuella övergrepp inom kyrkan.

Under sin tid som påve bad Benedictus flera gånger om ursäkt för kyrkans bristande förmåga att gå till botten med sexuella övergrepp mot minderåriga. Han var den förste påven som offentligt gick ut och medgav att övergreppen pågick inom kyrkan och som lovade att vidta åtgärder.

Medlem i Hitlerjugend

Som tonåring i Tyskland var Benedictus medlem i Hitlerjugend och hölls under en kort period som krigsfånge av de allierade trupperna. Men varken han eller någon i hans familj var medlem i nazistpartiet.

Efter kriget studerade han filosofi och teologi i München och Freising. Han prästvigdes tillsammans med sin bror Georg i juni 1951 i katedralen i Freising.

Benedictus var länge chefsideolog hos sin företrädare Johannes Paulus II, som var påve under åren 1978–2005. Redan innan valet till påve ansågs Benedictus vara en av nutidens mest inflytelserika teologer inom den romersk-katolska kyrkan.

Svenske kardinalen: "Misstolkad av media”

Katolska kyrkans biskop i Sverige, kardinal Anders Arborelius, kommenterar den förre påvens bortgång i ett pressmeddelande.

”Sällan har en påve blivit så missförstådd och misstolkad av media som Benedikt, som ofta beskrevs som hänsynslös och okänslig. Samtidigt var han en av vår samtids intellektuellt mest öppna och djupsinniga teologer.” säger Anders Arborelius i pressmeddelandet.

ANNONS

De katolska församlingarna i Sverige kommer hållas öppna i möjligaste mån under nyårsafton och de kommande dagarna.

ANNONS