Britt-Marie Mattsson: Tim Walz – ett överraskande val för Harris

Tim Walz fanns med bland de favorittippade. Ändå kom det som en överraskning att Kamala Harris valde Minnesotas guvernör som sin vicepresidentkandidat, i stället för en mer konservativ politiker. Nu blir det tydligt att frågor som aborter, miljöfrågor och sociala rättvisefrågor kommer att stå i fokus.

ANNONS
|

Tim Walz är 60 år och inne på sin andra period som guvernör i Minnesota. Delstaten tillhör de som kan avgöra presidentvalet 5 november och Walz ses som garanten för att Kamala Harris ska kunna segra här.

Walz kom relativt sent in i politiken efter att ha arbetat som lärare och även gjort karriär i nationalgardet och engagerat sig som tränare av unga i amerikansk fotboll. Det var först 2006 som han ändrade inriktning på sin karriär och ställde upp i valet till representanthuset. Det lämnade han 2019 sedan han valts till Minnesotas guvernör.

Enkelhet och solidaritet är ledorden som han säger att han fått med sig från sina föräldrar.

Tim Walz föddes på landsbygden i Nebraska och har sagt att det var där han fick lära sig de grundläggande värderingar som väglett honom sedan dess; enkelhet och solidaritet är ledorden som han säger att han fått med sig från sina föräldrar. Han uppfostrades i ett katolskt hem, men konverterade som vuxen till lutheranismen.

ANNONS

Han träffade sin fru Gwen, som han har två barn tillsammans med, när de båda arbetade som lärare i Nebraska och startade studieresor till Kina för eleverna på somrarna.

Bakgrunden med uppväxten på landet har vissa likheter med Trumps vicepresidentkandidat JD Vance, med den stora skillnaden att Walz växte upp i ett tryggt hem, medan Vance omgavs av våld och droger.

Tim Walz framtoning är den gråmelerade mannen i övre medelåldern och han är inget nationellt känt namn. Men just detta har troligen funnits med i övervägandena när Kamala Harris valde honom.

Att han just är en person som inte tar stort utrymme själv ses som en fördel.

Walz förstärker det demokratiska budskapet utan att för den sakens skull ställa sig själv i rampljuset. Att han just är en person som inte tar stort utrymme själv ses som en fördel.

Republikanerna har, sedan Waltz namn nämndes i spekulationerna som Harris vice, kallat honom alltför liberal för USA och anklagas för att ha drivit Minnesota i en radikal riktning. Walz har som guvernör infört gratis skolmåltider, garanterat rätten till aborter i delstaten och inlett arbetet med hundraprocentig grön energi 2040.

När han anklagades för att vara radikal svarade han: "Ja, vilket monster jag är! Barn får mat så att de har fulla magar när de är i skolan och ska lära sig. Och kvinnor kan fatta sina egna beslut!”

ANNONS

Donald Trumps stab var snabbt ute och kallade Walz för en ”farlig, liberal extremist”.

Donald Trumps stab var snabbt ute och kallade Walz för en ”farlig, liberal extremist”. Det är samma omdöme som Trump riktat mot Kamala Harris, som han dessutom beskrivit som en person med låg IQ.

Med Tim Walz får Kamala Harris en vicepresidentkandidat vid sin sida som ideologiskt står henne nära. Det fanns tankar om att Harris skulle välja en mer konservativ kandidat som kan fånga upp även de väljare som står och väger mellan henne och Donald Trump. Men med valet av Walz är det tydligt att frågor som aborter, kvinnors och minoriteters rättigheter, miljöfrågor och sociala rättvisefrågor kommer att stå i fokus.

Flera av de kandidater, som Harris har övervägt, sade redan innan de fanns på hennes lista som tänkta vicepresidentkandidater att de kommer att stödja henne vem hon än väljer. Det demokratiska partiet stod också snabbt enat bakom henne när Joe Biden meddelade att han hoppade av som presidentkandidat för några veckor sedan.

Kamala Harris och Tim Walz tänker rivstarta sitt samarbete direkt med en kampanjturné i viktiga och avgörande delstater.

Harris nominerades även under måndagen formellt som partiets presidentkandidat inför Demokraternas konvent, som inleds den 19 augusti.

Kamala Harris och Tim Walz tänker rivstarta sitt samarbete direkt med en kampanjturné i viktiga och avgörande delstater. De väntas även trycka på för att kunna möta Trump och Vance i direktsända debatter.

ANNONS

LÄS MER:Harris väljer Walz som vicepresidentkandidat

LÄS MER:Det här är Kamala Harris vicepresidentkandidat

ANNONS