Ett fordon har svepts iväg i översvämningsvatten i Cajon Creek nära Devore i Kalifornien.
Ett fordon har svepts iväg i översvämningsvatten i Cajon Creek nära Devore i Kalifornien. Bild: Watchara Phomicinda/AP/TT

Tre döda i farligt väderfenomen i Kalifornien

Minst tre människor har omkommit i ett kraftigt oväder som har dragit in över delar av Kalifornien.
Ovädret är en så kallad atmosfärisk flod och har orsakat svåra översvämningar och lerskred.

ANNONS

Hela 25 centimeter regn har uppmätts på ett dygn i en kommun i Los Angeles, och enligt prognosen lär det fortsätta regna de kommande dagarna.

Väderfenomenet är en "atmosfärisk flod", där regnmängder som annars brukar falla under flera månader i området har kommit på ett dygn.

Ovädret brukar jämföras med just en flod – fast i luften – som tar med sig tropisk fukt från havet nära Hawaii. Sedan frigörs vattenångan i form av regn eller snö. Atmosfäriska floder kan variera mycket i storlek och intensitet.

"En pågående atmosfärisk flod-händelse kommer att fortsätta att ge flera omgångar med kraftigt regn till delar av södra Kalifornien, inklusive Los Angeles Basin till och med tisdag", meddelar USA:s nationella meteorologiska institut NWS och varnar för potentiellt livshotande översvämningar.

ANNONS

Räddningstjänsten i Los Angeles har registrerat 30 översvämningar och 39 flöden med bråte, och fler rapporter väntas när regnet fortsätter falla. Hundratusentals människor har drabbats av strömavbrott sedan ovädret började.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom har utlyst undantagstillstånd för en stor del av södra Kalifornien.

Vädret har även skapat problem för flygtrafiken och flera flighter från Los Angeles internationella flygplats har ställts in eller försenats.

Räddningstjänsten räddar människor som strandsatts på en liten ö i Santa Ana River, där vattennivåerna har höjts rejält på grund av regnet.
Räddningstjänsten räddar människor som strandsatts på en liten ö i Santa Ana River, där vattennivåerna har höjts rejält på grund av regnet. Bild: Anjali Sharif-Paul/AP/TT
ANNONS