Flera personer dog när en skåpbil körde rakt in i en folkmassa i den nordtyska staden Münster.
Flera personer dog när en skåpbil körde rakt in i en folkmassa i den nordtyska staden Münster. Bild: AP

Tre döda i Tyskland – bil körde in i folkmassa

Tre människor har dödats när ett fordon körde in i en folkmassa i den tyska staden Münster, uppger flera medier.

ANNONS
|

Enligt Münstersche Zeitung har ögonvittnen berättat att en skåpbil körde in i en uteservering i Kiepenkerlkvarteret i Münsters gamla stad vid halv fyra-tiden på lördagseftermiddagen. Panik utbröt, men en stor polisinsats som egentligen var utkommenderad för att bevaka en kurdisk demonstration var snabbt på plats.

Tre människor har dött och mellan 20 och 30 skadats. Bland de döda finns föraren till skåpbilen, som ska ha skjutit sig själv. Sex av de skadade ska sväva i livsfara.

– Hela Münster sörjer denna fruktansvärda händelse. Vår medkänsla får nu till de anhöriga till de avlidna. De skadade önskar vi ett snabbt tillfrisknande. Vi vet ännu inte bakgrunden till denna händelse. Jag vill tacka de räddningsstyrkor som arbetar här i Münster, sa Münsters borgmästare Markus Lewe (CDU) till ett pressuppbåd under lördagseftermiddagen.

ANNONS

Psykiskt sjuk gärningsman

Enligt uppgifter i Süddeutsche Zeitung, Norddeutsche Rundfunk och Westdeutsche Rundfunk finns det i nuläget inget som pekar på att det rör sig om ett terrordåd. Den misstänkte gärningsmannen ska vara en 48-årig tysk medborgare som är psykiskt sjuk. Enligt Süddeutsche Zeitung söker polisen igenom en lägenhet som ska tillhöra mannen. Enligt lokala medier ska mannen ha varit suicidal. Polisen har inte bekräftat uppgifterna.

Polisen uppmanar alla att undvika Münsters innerstadsområde.

Ett stort antal räddningshelikoptrar har kallats in för att transportera skadade till sjukhus, och tungt beväpnad polis bevakar avspärrningarna vid brottsplatsen.

Misstänkt föremål

Medieuppgifter gör gällande att polisen hittat ett misstänkt föremål i skåpbilen, men det är oklart vad det handlar om och om det innebär fara. Vid kvart över nio på lördagskvällen förberedde polisen en kontrollerad sprängning av föremålet.

– Jag är djupt chockad av de hemska händelserna i Münster. Nu gör allt tänkbart för att klara upp dådet och stötta offren och deras anhöriga, säger förbundskansler Angela Merkel (CDU) ett uttalande.

Inrikesminister Horst Seehofer (CSU) har kommenterat händelsen i ett twitterinlägg från inrikesdepartementet.

– Det är med bestörtning jag tar hör om den förskräckliga incidenten i Münster. Mina tankar går till offren och deras anhöriga och vänner, säger han.

ANNONS

Münster ligger tyska delstaten Nordrhein-Westfalen och har cirka 300 000 invånare. Med sina drygt 50 000 studenter räknas Münster som en av Tysklands mest betydande universitetsstäder.

Tyskland drabbat av våldsdåd flera gånger

• Den 19 december 2016 körde en lastbil in i en folkmassa på en julmarknad på Breitscheidplats i västra Berlin. Tolv människor dödades och ett femtiotal personer skadades. Lastbilen kördes av 24-årige Ahis Amri, som kapat den tidigare under dagen. Han hade svurit trohet till terrorrörelsen IS. Fyra dagar efter dådet sköts Amri ihjäl av polis i italienska Milano, dit han tagit sin tillflykt.

• Den 21 oktober 2017 skadades åtta personer när en 33-årig man gick till angrepp med en kniv i München. Enligt polisen misstänks inga politiska eller religiösa motiv.

• Den 28 juli 2017 dödades en person och sex skadades när 27-årig islamistiskt extremist angrep dem med kniv på en stormarknad i Hamburg. Mannen greps efter attacken och dömdes nyligen till livstids fängelse.

• Den 24 juli 2016 sprängde sig en 27-årig man till döds i Ansbach. Tolv personer skadades i dådet, som av Bayerns inrikesminister beskrevs som "ett äkta islamistiskt självmordsattentat". 27-åringen hade svurit trohet till IS.

• Den 24 juli 2016 dödade en man beväpnad med en machete en kvinna i Reutlingen. Ytterligare två ,personer skadades. Mannen grips direkt. Enligt utredare finns det inga terrorkopplingar utan dådet tros ha berott på svartsjuka.

• Den 22 juli 2016 sköt en 18-årig man ihjäl nio personer i ett köpcentrum. 18-åringen sköt sig själv efteråt. Han hade vårdats för psykiska problem.

• Den 18 juli 2016 går en 17-årig pojke till attack mot passagerare ombord på ett tåg i Würzburg. Han var beväpnad med yxa och kniv. Fem personer skadas, varav två allvarligt, innan han sköts till döds av tysk polis. 17-åringen hade jihadistsympatier.

• Den 17 september 2015 sköt polisen i Berlin ihjäl en man som angrep en kvinnlig polis med kniv. Polisen skadades svårt. Mannen var tidigare dömd för medlemskap i en terrororganisation.

• Mellan juli och november 2015 genomförde en högerextrem grupp flera attentat i östra Tyskland. Bland annat kastades tre sprängladdningar in genom ett fönster på ett boende för asylsökande.

Källa: TT

ANNONS