Kamala Harris och Donald Trump ska mötas i en tv-sänd debatt den 10 september. Arkivbild.
Kamala Harris och Donald Trump ska mötas i en tv-sänd debatt den 10 september. Arkivbild. Bild: Charles Rex Arbogast/AP/TT

Trump och Harris i mikrofonbråk

Öppna eller stängda mikrofoner, det är tvistefrågan när USA:s vicepresident Kamala Harris och republikanernas presidentkandidat Donald Trump drabbar samman i en direktsänd tv-debatt. Nu hotar Trump att hoppa av debatten.

ANNONS

Både Kamala Harris och Donald Trump har pressen på sig att leverera en stark insats i tv-bolaget ABC News debatt i Philadelphia den 10 september.

Trumplägret vill att debatten ska styras av samma regler som man kom överens om när Joe Biden var den demokratiska kandidaten, nämligen att mikrofonerna stängs av när motståndaren pratar.

Avbryta varandra

Men med endast 15 dagar kvar till den tv-sända debatten vill Harris kampanjstab att mikrofonerna ska vara "heta", vilket skulle göra det möjligt för de två kandidaterna att avbryta varandra på debattscenen.

– Vicepresidenten är redo att ta itu med Trumps ständiga lögner och avbrott i realtid. Trump borde sluta gömma sig bakom mute-knappen, säger Harris-kampanjens kommunikationsrådgivare Brian Fallon i ett uttalande.

ANNONS

Trump öppnade på söndagskvällen upp för möjligheten att han hoppar av debatten. På sin Truth Social Media-plattform anklagade Trump tv-bolaget ABC för partiskhet efter att ha sett kanalens söndagsprogram med en som han uttrycker det "Panel of Trump Haters". "Varför skulle jag debattera mot Kamala Harris på den kanalen?", skriver Trump.

Det var Bidens kampanjorganisation som satte stängda mikrofoner som ett villkor för deltagande i den famösa junidebatten som mediebolaget CNN stod som värd för, vilket Trump accepterade. Medarbetare inom Demokraternas kampanjorganisation har sedan ångrat beslutet då de menar att väljarna hindrades från att höra Trumps utbrott under debatten.

Trump tvehågsen

Under ett kampanjstopp i Washington-området på måndagen sade Trump att han själv förordat öppna mikrofoner. Men han lade till att han gärna håller sig till de tidigare överenskomna debattreglerna om att tysta mikrofonerna när personen inte har ordet.

Sedan kritiserade Trump motkandidaten Harris:

"Sanningen är att (Demokraterna) försöker ta sig ur debatten, då hon inte vill debattera. Hon är ingen bra debattör."

ANNONS