Att Donald Trump nu går på Kamala Harris och ifrågasätter att hon är svart var väntat, givet hur han agerat tidigare, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson.
Att Donald Trump nu går på Kamala Harris och ifrågasätter att hon är svart var väntat, givet hur han agerat tidigare, skriver GP:s Britt-Marie Mattsson. Bild: Matt Rourke

Britt-Marie Mattsson: Trumps strategi mot Harris följer gammalt mönster

Donald Trump möts av kraftiga fördömanden sedan han skapat tveksamhet om Kamala Harris bakgrund. Men det är sedan länge hans taktik för att utmåla motståndare som inte riktiga amerikaner.

ANNONS

När Donald Trump häromdagen intervjuades vid ett konvent med svarta journalister sade han att han, tills alldeles nyligen, inte haft en aning om att Kamala Harris är svart. Han hävdade att Harris istället talat om sig själv som indisk. Därmed antydde han att Harris först nu tar upp det för att vinna svarta röster. Själv inriktar han sig på att förmå svarta – som oftast röstar demokratiskt- att välja honom.

Det är ett märkligt uttalande inte minst av skälet att han och hans vicepresident Mike Pence stod mot Joe Biden och Kamala Harris i valet 2020. Det var första gången som en svart kvinna utsetts till vicepresidentkandidat och hon blev efter valsegern den första kvinnan och den första svarta personen som valts till vicepresident i USA:s historia. Det har knappast gått någon förbi.

ANNONS

Han använder sig av ”bara undrar” och ”bara frågar” och sätter därmed igång en lavin av spekulationer och lögner på nätet som han sedan kan hänvisa till.

Men för Donald Trump handlar det inte om vad han vet eller inte vet. Hans strategi är att skapa förvirring och osäkerhet utan att själv behöva ta ansvar. Han använder sig av ”bara undrar” och ”bara frågar” och sätter därmed igång en lavin av spekulationer och lögner på nätet som han sedan kan hänvisa till.

Donald Trump hade presidentambitioner redan i början av 2000-talet då han rörde sig i kretsarna kring Ross Perot och hans reformparti. Men han insåg att det knappast var vägen framåt och började istället att fånga upp tankegodset i Teapartyrörelsen som fanns i utkanten av det republikanska partiet.

Men då kom två allvarliga stoppklossar i vägen för honom. Den ena var Barack Obama hos demokraterna och den andra John McCain hos republikanerna. Trump bestämde sig för att försöka underminera de båda som ”icke amerikaner” när de stod mot varandra i presidentvalet 2008.

Trump började med att håna McCain som krigshjälte och hävdade att han snarare var en förlorare eftersom han blivit tillfångatagen.

John McCain var senator och krigshjälte från Vietnam, där hans plan skjutits ned och där han suttit som krigsfånge i flera år. Trump började med att håna McCain som krigshjälte och hävdade att han snarare var en förlorare eftersom han blivit tillfångatagen.

Han fortsatte med att ifrågasätta McCain som riktig amerikan och en möjlig framtida president eftersom han var född i det amerikanska kanalzonen i Panama. Pappan var USA:s högste militär i zonen och bodde där med sin familj när sonen John föddes på det amerikanska sjukhuset.

ANNONS

Trump inledde även en kampanj mot Barack Obama med innebörden att han inte heller var en riktig amerikan och hävdade felaktigt att Obama inte var född av sin vita mamma på Hawaii utan i sin svarta pappas hemland Kenya.

Trump framhöll även Obamas mellannamn Hussein och att han tillbringat några barndomsår i Indonesien, sedan mamman gift om sig. Detta togs som ”bevis” för att Obama i hemlighet var muslim.

När Obama till sist såg till att födelseattesten från Hawaii offentliggjordes sade Trump att alla borde tacka honom för att han drivit frågan för att få klarhet.

McCain slog tillbaka och Trump tystnade. Men han fortsatte förtalet mot Obama även som president och kallade honom ”illegitim”. När Obama till sist såg till att födelseattesten från Hawaii offentliggjordes sade Trump att alla borde tacka honom för att han drivit frågan för att få klarhet. Men en tid senare var han inne på att attesten mycket väl kunde vara förfalskad. Trump efterträdde Obama efter valet 2016.

Att Donald Trump nu går på Kamala Harris var väntat, givet hur han agerat tidigare.

Harris mamma är från Indien och hennes pappa är svart och från Jamaica. Föräldrarna träffades i början av 1960-talet när de studerade på stipendier på Berkeley-och Stanforduniversiteten i Kalifornien. De gifte sig och fick de två döttrarna Kamala och Maya.

Äktenskapet slutade i en bitter skilsmässa och mamman fick arbete som cancerforskare i Montreal i Kanada och tog flickorna med sig. Efter några år kom de tillbaka. Pappan blev den förste svarte professorn på Stanford i ekonomi.

ANNONS

Mamman – med stor släkt i Indien som Kamala ofta besökt– är död men pappan, som hon har lite kontakt med sedan skilsmässan, lever och är vid 85 år professor emeritus på Stanford.

Och här finns redan ryktespridningen om föräldrarna som extremt radikala aktivister på 1960-talet.

Och här finns redan ryktespridningen om föräldrarna som extremt radikala aktivister på 1960-talet. Då hade svarta inte medborgerliga rättigheter och det var först 1965 som den demokratiske presidenten Lyndon Johnson drev igenom de omfattande reformerna för svarta.

Harris har inte dolt att hennes pappa var aktiv för medborgerliga rättigheter, utan tvärtom framhållit att hon som liten fick följa med föräldrarna på demonstrationer.

När Trump säger att Kamala Harris har talat om sig själv som indier – och inte som svart – rör han inte bara i den rasistiska gamla grytan där en droppe svart blod innebar att vara slav. Han antyder dessutom att hon skulle ha något att dölja. Själv har Harris ofta framhållit just det svarta och citerat sin mamma som sagt att hon uppfostrat döttrarna till ”stolta svarta kvinnor.”

LÄS MER:Så attackerar Harris Trump: Är "knäpp"

LÄS MER:Obamas erfarenheter av Trump viktiga för Harris

LÄS MER:Trumps attack: Harris en radikal vänstergalning

ANNONS