Republikanernas presidentkandidat Donald Trump tillsammans med sin vicepresidentkandidat JD Vance i Atlanta tidigare i augusti.
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump tillsammans med sin vicepresidentkandidat JD Vance i Atlanta tidigare i augusti. Bild: Ben Gray/AP/TT

Trumps vicekandidat: Från kronprins till börda?

Veckorna sedan JD Vance utnämndes till Donald Trumps parhäst har kantats av kontroverser.
Nu frågar sig bedömare om Vance kan sänka Trump i höstens val – och om expresidenten rentav funderar på att byta kompanjon.

ANNONS

Bara runt en tredjedel i USA är positivt inställda till Republikanernas vicekandidat JD Vance, visar en sammanställning av opinionsmätningar. Drygt 40 procent är negativt inställda.

Vances motsvarighet hos Demokraterna, Tim Walz, har bättre siffror – drygt 37 procent är positivt inställda till medan omkring en tredjedel är negativa.

Under Vances första månad som kandidat har flera kontroverser bubblat upp till ytan. I USA går diskussionerna varma: har Trump verkligen valt rätt person för jobbet?

Kritiserade Harris

I ett framgrävt och hårt kritiserat klipp från en intervju 2021 gick Vance till attack mot barnlösa kvinnor, specifikt inom Demokraterna.

– I praktiken styrs det här landet av ett gäng barnlösa katt-tanter som är förbittrade över sina liv och de val de gjort, sade han till Fox News och gav Kamala Harris – nu Demokraternas presidentkandidat – som exempel.

ANNONS

Klippet uppges ha tagit många republikaner på sängen. Flera av dem var enligt Politico redan bekymrade över att Vance inte granskats tillräckligt innan utnämningen.

– Han var det enda valet som inte var tryggt. Och jag tror att alla har insett det nu, säger en anonym republikan i representanthuset till Axios.

Mindre rösträtt för barnlösa

I ett försök att städa upp röran påstod Vance att poängen med katt-tantkommentaren var att visa att Demokraterna är "emot familjer". Men kontroverserna har hopat sig i takt med att fler gamla klipp bubblat till ytan.

I ett tal 2021 hävdade Vance att människor med barn bör få utvidgad rösträtt – ett uttalande som han i förra veckan bortförklarade som ett "tankeexperiment". I annat tal samma år insinuerade han att folk bör stanna i olyckliga äktenskap för barnens skull, även när det förekommer våld.

Trump har försvarat sin parhäst under tumultet, men en rad analytiker bedömer att Vance har blivit en belastning. Nu frågar de sig om Trump kan komma att byta ut honom. Får Vance sparken är det enligt amerikanska medier första gången på 50 år som något liknande sker.

Expresidentens kampanjstab har dock upprepade gånger understrukit att Trump är nöjd och inte funderar på att byta ut Vance.

ANNONS
Senator JD Vance, Republikanernas kandidat till vicepresidentposten, under ett kampanjmöte i Michigan tidigare i augusti.
Senator JD Vance, Republikanernas kandidat till vicepresidentposten, under ett kampanjmöte i Michigan tidigare i augusti. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Fakta: JD Vance

James David Vance, ursprungligen Bowman, föddes i Middletown, Ohio den 2 augusti 1984.

I boken "Hillbilly – en familj och kultur i kris" (2016) beskriver han sin uppväxt i vit arbetarklass som fattig och problemfylld, med en mamma som kämpade mot alkohol- och drogmissbruk.

Efter gymnasiet tog han värvning och tjänstgjorde under Irakkriget. Därefter studerade han statsvetenskap och filosofi vid Ohio State University samt juridik vid toppuniversitetet Yale. Jobbade på en advokatfirma och senare som riskkapitalist för investmentbolag i Kalifornien.

Gift med Usha Vance, vars föräldrar invandrade från Indien. Paret möttes under studietiden på Yale. Så sent som 2014 var Usha Vance registrerad som demokrat.

Tidigare var JD Vance en skarp kritiker av Donald Trump, men gjorde en helomvändning runt år 2020.

JD Vance valdes till republikansk senator för Ohio 2022. I juli 2024 utsågs han till Donald Trumps vicepresidentkandidat vid Republikanernas konvent i Milwaukee, enligt uppgift efter övertalning från Trumps son, Donald Trump den yngre.

ANNONS