Trumpskytten Thomas Matthew Crooks sista timmar i livet

Dagarna innan 20-åriga Thomas Matthew Crooks kröp upp på taket vid valkampanjen i Pennsylvania och avfyrade skott mot Donald Trump kantades av noga förberedelser.
Här är en kartläggning av skyttens sista timmar i livet.

ANNONS
|

Det har gått över tre dygn sedan Thomas Matthew Crooks avfyrade skott mot presidentkandidaten Donald Trump, som träffades i örat. Ytterligare tre personer träffades, varav en dog.

FBI har nu lyckats ta sig in i skyttens dator och mobil, men vad 20-åringen haft för motiv är fortfarande oklart. Dessutom har det tidigare framkommit att han knappt använt sig av sociala medier och inte verkar ha lämnat efter sig något manifest om hans avsikter.

Däremot har polisen nu gått ut med hur Thomas Matthew Crooks förberett sig för dådet, rapporterar CNN.

Fredag den 12 juli

På fredagen besökte Thomas Matthew Crooks en skjutbana där han hade ett medlemskap, som låg cirka 25 minuter från hans hem i Pittsburgh.

ANNONS

Där ska han ha övat på att skjuta på en drygt 180 meter lång bana – längre än det avstånd när han sköt mot Trump.

Lördag den 13 juli

Följande morgon åkte Thomas Matthew Crooks till ett byggvaruhus där han köpte en stege.

Efter det besökte han en vapenbutik, där han köpte 50 rundor ammunition.

En stor grupp med Trumpanhängare befann sig på plats för att se lördagens tal – som slutade med ett mordförsök på presidenten, samt att en man i folkmassan sköts till döds.
En stor grupp med Trumpanhängare befann sig på plats för att se lördagens tal – som slutade med ett mordförsök på presidenten, samt att en man i folkmassan sköts till döds. Bild: Gene J. Puskar

Därefter körde han ungefär en timme norrut och anslöt sig till den stora skaran människor som närvarade vid Trumps valmöte i Butler, Pennsylvania. Med sig hade han sin fars halvautomatiska AR-gevär.

Pappan uppges äga ett 20-tal vapen som förvarades i hemmet, då även han var medlem i samma vapenklubb som sin son. Samtliga hade köpts på ett lagligt sätt och var registrerade i hans namn.

Thomas Matthew Crooks parkerade sedan sin bil utanför mötet, där han hade en hemmabyggd sprängladdning som låg gömd i bagageutrymmet. Med sig hade han en sändare som var kopplad till sprängladdningen, men som aldrig aktiverats.

Polis på plats efter skottlossningen.
Polis på plats efter skottlossningen. Bild: Evan Vucci

Utredarna tror att Crooks ska ha använt sig av stegen som han köpt på morgonen för att ta sig upp på taket, varpå han sedan avlossade minst åtta skott mot Trump och mot de övriga besökarna.

LÄS MER:Mordförsöket på Donald Trump – sekund för sekund

LÄS MER:Det här vet vi om misstänkta skytten Thomas Matthew Crooks

LÄS MER:Grannen till gärningsmannen efter mordförsöket: Chockerande

LÄS MER:Förre livvakten om insatsen efter skotten mot Trump

LÄS MER:Konspirationsteorierna som sprids efter mordförsöket på Trump

ANNONS