Tucker Carlson lämnar Fox News efter miljarduppgörelsen

Programledaren Tucker Carlson lämnar Fox News.
Nyheten kommer en vecka efter att kanalen betalat 8 miljarder kronor i förlikning efter att de blivit stämda för förtal i samband med valet 2020.

ANNONS
|

Efter resultatet i presidentvalet år 2020 där Joe Biden vann mot sittande presidenten Donald Trump, lyfte tv-kanalen Fox News vid flera tillfällen påståenden och konspirationsteorier om att valet varit riggat i sina sändningar.

Bland annat handlade det om att rösträkningsmaskinerna skulle ha ändra Trump-röster till Biden-röster. Företaget Dominion som ligger bakom röstningsmaskinerna har vid flera tillfället påstått att rapporteringen skadat deras rykte.

De menar vidare att Fox News medvetet lyft fram rykten och teorier i sina sändningar, trots att de varit medvetna om att de inte stämmer.

En av de stora profilerna på kanalen, Tucker Carlson, ska i privata sms ha skrivit att han längtar till den dagen han kan sluta rapportera om Donald Trump och att han hatar honom ”passionerat”.

ANNONS

Tucker Carlson har gjort sin sista sändning

Tv-kanalens försvar har varit att de aldrig presenterat informationen som fakta.

– Vi rapporterade aldrig att de var sanna. Allt vi gjorde var att ge tittarna fakta om att det fanns den här typen av anklagelser, har Erin Murphy, advokat för Fox News, tidigare sagt, enligt AP.

I sin stämning av Fox News krävde företagen Dominon 17 miljarder kronor i skadestånd och målet skulle upp i domstol. Men i sista stund kom man överens om en förlikning där Fox News betalade 8 miljarder svenska kronor.

Under måndagen, knappt en vecka efter uppgörelsen, meddelar Fox News att man bryter samarbetet med nyhetsuppläsaren Tucker Carlson.

”Fox News och Tucker Carlson har kommit överens om att gå skilda vägar. Vi tackar honom för hans arbete för kanalen som programledare”, går det att läsa i ett pressmeddelande.

Huruvida det avbrutna samarbetet skulle ha någonting att göra med miljardförlikningen, är ingenting som Fox News kommenterat.

Tucker Carlsons sista sändning blev fredagen den 21 april.

Dom Lemon lämnar CNN

Men det var inte de enda nyheterna rörande amerikansk media som kom under måndagen. Programledaren Don Lemon uppdaterade sin Twitter med att han fått sparken från CNN.

Don lemon har tidigare kritiserats för sexistiska uttalanden. Under måndagen meddelade han att han får lämna CNN.
Don lemon har tidigare kritiserats för sexistiska uttalanden. Under måndagen meddelade han att han får lämna CNN. Bild: Evan Agostini

Beskedet ska han enligt egen utsago ha fått från sin agent.

ANNONS

”Jag är chockad. Efter 17 år på CNN hade jag trott att någon i ledningen skulle ha anständigheten att berätta det för mig direkt. Inte vid något tillfälle fick jag någon indikation på att jag inte skulle få fortsätta att uträtta det jobb som jag älskat på kanalen”.

CNN har ännu inte själva bekräftat uppgifterna.

Tidigare i år kritiserades Don Lemon starkt efter ett uttalande i sändning gällande republikanen Nikki Halyes, 51, ålder. Han menade att kvinnors glansdagar är över efter 40.

Han gick då ut och bad om ursäkt på just Twitter.

LÄS MER:Trump-trogna utåt, hård kritik inåt: "Patetiska"

LÄS MER:Foxprofil skrev i sms att han "hatar Trump"

LÄS MER:Storm i Fox News – efter lögnerna om Trumps valförlust

ANNONS