Turister besöker Akropolis i Aten, Grekland i juni – landet har drabbats av en extrem värmebölja som redan skördat flera liv.
Turister besöker Akropolis i Aten, Grekland i juni – landet har drabbats av en extrem värmebölja som redan skördat flera liv. Bild: Socrates Baltagiannis

Turisternas dödliga okunskap väcker frustration i Grekland

Grekland har under juni drabbats av en rekordtidig värmebölja som skördat flera liv. Än så länge har fem turister dött och ytterligare tre har försvunnit när de gett sig ut för att vandra i hettan.
– Vi såg några som gick på en vandringsled i 41 grader utan någon hatt. Det trotsar all logik, säger Dimitris Katatzis som leder sökarbetet efter en turist på ön Samos till en lokal tidning.

ANNONS
|

Grekland har under juni drabbats hårt av en tidig värmebölja. För två veckor sedan hade landet rekordhöga temperaturer för årstiden och sedan dess har värmen hållit i sig.

Under förra veckan tvingades Akropolis hålla stängt på grund av värmen. Även skolor höll stängt och offentliganställda uppmanades att jobba hemifrån. Flera turister har dött eller försvunnit efter att de gett sig ut på vandringar i värmen.

– Vi såg några som gick på en vandringsled i 41 grader utan någon hatt. Det trotsar all logik, säger Dimitris Katatzis, som leder räddningsinsatsen som söker efter en nederländsk turist på ön Samos, till onlinetidningen Greek Reporter.

ANNONS

"Kan inte tvinga dem att hålla sig inomhus”

Totalt har fem turister dött under de senaste veckorna, senast en amerikansk man som hittades död på ön Mathraki under måndagen. Under de senaste dagarna har man sökt efter ytterligare tre personer som försvunnit efter att de gett sig av på vandring.

– Man måste komma ihåg att detta har varit det varmaste juni någonsin och alla dessa personer valde att gå ut och vandra. Du kan inte arrestera någon för att de går på promenad och du kan inte tvinga dem att hålla sig inomhus, du kan bara hoppas att turisterna har huvudet på skaft när de är på semester i sådan här värme, säger en befälhavare inom räddningstjänsten på ön Syfos till The Independent.

Frustration bland lokalbefolkningen

Trots förra sommarens stora bränder i Grekland är intresset för att resa till landet under sommaren fortfarande stort.

– Folk glömmer snabbt sådant som är negativt, säger Stefan Gössling, professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet, till TT.

Han påpekar även att det sällan är turisterna själva som drabbas värst vid extremväder.

– Extrema förhållanden påverkar först de som jobbar inom turismen och därefter turisterna, säger han.

Faktumet att turister dör för att de inte vet hur de ska hantera värmen väcker känslor bland grekerna. Daphne Tolis, en kanadensare som nu bor i Grekland, berättar för iNews att det är vanligt att turister går ut på vandringar mitt på dagen, något de flesta greker vet att man absolut inte bör göra i den sortens hetta som varit senaste tiden.

ANNONS

– Det finns en känsla av frustration bland lokalbefolkningen men de är också väldigt ledsna. De vill inte att det ska hända, det är dåligt för dem också som turistdestination, säger hon.

Oro för bränder i sommar

Framför allt finns en oro kring vad denna tidiga värmebölja kommer betyda för resten av sommaren. Värmeböljan verkar avta och på de flesta platser nåddes värmetoppen för en vecka sedan, men värmen väntas komma tillbaka och i Grekland har man inte glömt de bränder som härjade förra året.

Då brann nästan 180 000 hektar runt om i landet. Under året som gått har många kämpat för att få ordning på sina liv men även för att bygga upp de hotell och tavernor som ska locka tillbaka turisterna.

Nu oroar man sig för att alla ingredienser finns för stora bränder även i år.

– Att värmeböljorna börjat tidigt, kombinerat med den torra vintern har lett till en väldigt svår brandsäsong, säger Vassilis Kikilias, Greklands minister för civilt skydd till The Independent.

LÄS MER:Svenskarnas semesterparadis brinner upp

LÄS MER:Mångmiljardnota efter översvämningar och bränder

ANNONS