Tusentals skyddas från Irma

ANNONS
|

Nästan en tredjedel av hela Floridas befolkning fick under lördagseftermiddagen evakueringsorder när orkanen Irma närmade sig och myndigheterna gjorde ett sista ryck i att försöka rädda mer än 6 miljoner människor ur farozoner, skriver The Guardian.

Även om det såg ut som att Miami skulle klara sig ur det värsta av Irmas slag, slog orkanvinden till ordentligt och har orsakat stor skada i staden.

Mer än 600 000 invånare från länet Miami-Dade var under evakueringsorder. Staden infördeutegångsförbud från 19-tidenpå lördag, amerikansk tid till 8-tidenpå söndagsmorgonen.

Minst 50 personer lämnade ett av skyddsrummen under lördagsmorgonen, amerikansk tid, sade Reggie Myers, huvudansvarig. Han uppmanar dock människor att stanna i skyddsrummen:"Stormen är oförutsägbar. Vem vet vad som kan hända?", har han sagt till Sun Sentinel.

ANNONS

LÄS MER:Irma drar in mot Florida – ökar till kategori 4

"Egendom går att ersätta"

42 skyddsrum har öppnats iMiami, med elva somunder lördagenfylldesmedmer än 25 000 människor.

I hela Florida har mer än 390 skyddsrum öppnats - med drygt 72 000 personer som söker skydd, skriver WFTV9.

Många av skyddsrummen var belägna i gymnasium, som hade förvandlat sina idrottshallar ochsamlingsplatser till tusentals människor.

För att komma till ett skyddsrum har familjer fått ta med sig enbart sängkläder och tillräckligt med mat och vatten för minst tre dagar.

Detta efter att en del personer har dykt upp med dubbelmadrasser och kylskåp.

Donald Trump uppmanar människor som fortfarande befinner sig i Irmas väg, att fly.

– Egendom går att ersätta, till skillnad från liv. Säkerheten måste komma i första hand, säger Trump i en video som han har lagt upp på Twitter.

Under lördagen rapporterade NBC News om att kubaner sökte skyddsrum i underjordiska militärbunkrar, på grund av den kraftiga orkanen.

LÄS MER:Kristoffer lyckades inte fly undan Irma

"Jag är livrädd"

Ovädret befinner sig under söndagennio mil från Key West. Under söndagen har orkanens styrka ökat till kategori 4.

– Jag svettas i kväll. Jag är livrädd, säger 60-åriga Carol Walterson Stroud, som befinner sig i Key West, där hon tagit sin tillflykt till ett äldreboende tillsammans med sin make, barnbarn och hund, skriver TT.

ANNONS

De senaste dagarna har Irma skapat enorm förstörelse när orkanen dragit fram över mindre öar i Karibien, såsom Saint-Martin, Barbuda och Anguilla.

Nu börjar orkanen nå Florida och för de personer som bor i evakueringszonerna börjar tiden bli knapp.AP rapporteraratt över 170 000 personer är utan ström i nuläget.

– Om du har fått order om att lämna ditt hem så måste du åka nu. Inte ikväll, inte om en timme. Du måste åka nu. Kom ihåg detta: När stormen kommer så kan vi inte rädda er, sa delstatens guvernör Rick Scott i ett tv-tal under lördagen,enligtCNN.

ANNONS