Två astronauter sitter fast på rymdstation – utan hemresedatum

När Boeings rymdfarkost Starliner sköts upp var planen att astronauterna skulle spendera en dryg vecka i rymden. Det var den femte juni och i dag är de fortfarande kvar.
På grund läckage och tekniska problem har hemresan försenats om och om igen.

ANNONS

När astronauterna Suni Williams och Butch Wilmore satte sig i Boeings rymdfarkost Starliner var planen att de skulle vara i rymden i åtta dagar.

Farkosten lyfte 10.52 den femte juni. Man var då medveten om en väldigt liten heliumläcka, men ingenjörerna sa att det inte skulle påverka rymdresan. Under färd märkte man flera ytterligare läckor och väl framme vid ISS fungerade inte fem av de 28 drivraketerna, men man lyckades ändå ansluta till rymdstationen.

Hemresan har nu skjutits fram flera gånger för att man ska kunna undersöka vad det var som gick fel. Den senaste förseningen meddelades i fredags, från i går 26 juni till någon gång i juli.

ANNONS

– Vi låter data driva vårt beslutsfattande när det kommer till de små läckorna i heliumsystemet och drivraketernas uppträdande som vi observerade, säger Steve Stich, chef för Nasas kommersiella besättning.

Boeings första bemannade rymdresa

Enligt Nasa är felen på Boeings rymdfarkost egentligen inget hinder för en säker resa tillbaka till jorden. Om det skulle behövas, till exempel om det sker en nödsituation ska det gå att flyga hem igen.

Nasa försäkrade även de som är oroliga att det finns gott om förnödenheter på rymdstationen och att ”stationens schema är relativt tomt fram till och med mitten av augusti”.

Resan är Boeing och Starliners första bemannade färd ut i rymden. Enligt BBC skulle man som en sista åtgärd kunna flyga hem astronauterna på SpaceX rymdkapsel, men det skulle vara väldigt pinsamt då de konkurrerar kring kommersiella rymdresor.

Starliner-projektet har redan försenats med flera år och gått över budget flera gånger.

– Hela poängen med det här var att testa hur astronauternas närvaro och kontroll av rymdfarkosten skulle påverka hur den presterade. I stället verkar de hantera med betydligt mycket mer fundamentala problem som verkligen borde ha varit fixade vid det här laget, säger Simeon Barber, rymdforskare på Open University till BBC.

LÄS MER:Tove är elitidrottare, fotomodell och raketforskare på Nasa

LÄS MER:Boeings bemannade rymdfärd uppskjuten

LÄS MER:USA:s nya försök att nå månen är i väg

ANNONS
ANNONS