Två barn dödade och elva skadade vid knivdåd i Storbritannien

Två barn har dött och elva personer har skadats vid ett knivdåd i Southport i nordvästra England. Det meddelar polisen på en pressträff. En 17-årig pojke är gripen misstänkt för dådet.
– Utredningen är i ett tidigt skede och motivet är fortfarande oklart, säger Serena Kennedy, vid Merseysides poliskår.

ANNONS

På en pressträff på måndagskvällen meddelar polisen i Merseyside att två barn dött till följd av sina skador efter knivattacken i Southport, cirka tre mil norr om Liverpool.

– Det är med stor sorg jag meddelar att två barn har dött av skador de fått vid dagens attack. Nio andra barn har skadats, och sex av dem är i ett kritiskt tillstånd, säger Serena Kennedy vid polisen.

Alla skador är enligt polisen stickskador, och dessutom är två vuxna allvarligt skadade efter händelsen, säger Serena Kennedy.

– Vi tror att de vuxna som skadades modigt försökte skydda barnen som attackerades.

ANNONS

Dådet skedde på Hart Street i Southport strax före lunch lokal tid på måndagen. Offren ska ha varit på en barnklubb som höll i en Taylor Swift-workshop med yoga och dans för barn i låg- och mellanstadieåldern.

Enligt polisen har en 17-årig pojke gripits, misstänkt för mord och mordförsök, och en kniv har beslagtagits.

Polisen säger att händelsen i nuläget inte utreds som terrorrelaterad och att de inte eftersöker fler gärningspersoner.

– Utredningen är i ett tidigt skede och motivet är fortfarande oklart, säger Serena Kennedy.

Scener ”som från en skräckfilm”

Sky News rapporterar att upp emot 13 ambulanser skickats till området där knivdådet ägde rum. Vittnesuppgifter till det brittiska tv-bolaget uppger att scenerna från platsen är taget som från en skräckfilm.

Enligt vittnesuppgifter till The Guardian ska föräldrar ha sprungit ut från workshopen med skadade barn i armarna, och genomfört livräddande åtgärder på plats.

Ett vittne som BBC talat med ska med egna ögon ha sett en skadad flicka föras bort av sjukhuspersonal på en bår.

– Det var förskräckligt. Jag har aldrig sett något liknande. Jag såg ambulanspersonal i tårar och människor som grät på gatan.

Kung Charles: ”Oerhört chockade”

I ett uttalande på måndagskvällen uttrycker kung Charles III sin bestörtning över det inträffade. Den brittiska kungen och drottning Camilla är ”oerhört chockade över att höra om den fullständigt fruktansvärda händelsen i Southport idag,” går det att läsa i uttalandet.

ANNONS

Även Storbritanniens relativt nyvalda premiärminister Keir Starmer har gått ut på X och kommenterat händelsen.

”Hemska och djupt skakande nyheter från Southport. Mina tankar är med alla som påverkats. Jag vill tacka polisen och räddningspersonalen som agerat så snabbt. Jag uppdateras löpande om hur situationen utvecklas”, skriver Starmer.

ANNONS