Angela Merkel och Francois Hollande i EU-parlamentet.
Angela Merkel och Francois Hollande i EU-parlamentet.

Tysk-fransk maning för starkare EU

ANNONS
|

Inte sedan 1989 har Tysklands och Frankrikes ledare tillsammans talat till parlamentsledamöterna i Strasbourg. När Angela Merkel och Francois Hollande gjorde sin insats på onsdagen poängterade båda sin åsikt att ett ännu djupare EU-samarbete behövs.

-Med varje kris kommer rädsla. Vi måste leva med det, men inte låta oss domineras av det. Vi behöver ett EU som är i framkant, ett EU som kan agera. . . Därför är den enda lösningen ett starkt EU, sade Hollande.

Adjö till Dublin?

Båda lade tungt fokus på att få stopp på kaoset i närliggande länder som Syrien och Libyen. Merkel var dessutom tydlig med att EU:s nuvarande asylsystem spelat ut sin roll, när varken flyktingar eller länder vill följa den så kallade Dublin-förordningen om att asyl ska sökas i det EU-land dit man först anländer.

-Låt oss vara ärliga: Dublin-processen, i dess nuvarande form, fungerar inte längre, sade Merkel.

När hon på förhand träffade parlamentets kristdemokrater och konservativa var ett annat budskap tydligt:

ANNONS

-Att bygga murar hjälper inte. Det tog hon på längden, tvären och bredden med oerhört mycket patos och emfas, inte minst med adress till Ungern, berättade svenske ledamoten Christofer Fjellner (M).

Tyskfientlig britt

Han är samtidigt inte helt förtjust i det tysk-franska dubbeluppträdet.

-Alltför ofta känner alltför många att Europaprojektet bygger på att Frankrike och Tyskland kommer överens och sedan får vi andra följa med. . . Men det räcker inte och bör inte funka så, sade Fjellner.

EU-fienderna i parlamentet gick betydligt längre än så och bjöd på en rejäl dos tyskfientlighet i sina debattinlägg på onsdagen.

-Det är ironiskt, eller hur? Det projekt som en gång startades för att hålla tillbaka Tyskland domineras nu av Tyskland, raljerade brittiske EU-motståndaren Nigel Farage.

Angela Merkel (född den 17 juli 1954) leder högerpartiet Kristdemokratiska unionen (CDU) och är Tysklands förbundskansler sedan november 2005. Hon är född i Hamburg, men uppvuxen i det forna DDR där hennes far arbetade inom kyrkan. Hon arbetade politiskt redan i det gamla Östtysklands sista regering och blev 1991 ungdoms- och kvinnominister under dåvarande förbundskanslern Helmut Kohl.

Francois Hollande (född den 12 augusti 1954) var ledare för det franska Socialistpartiet (PS) från 1997 till 2008 och är sedan maj 2012 Frankrikes president. Han blev parlamentsledamot första gången 1988 och var borgmästare i sydfranska Tulle 2001-08. Tidigare sambon Ségolène Royal var partiets presidentkandidat 2007 och är nu miljöminister.

ANNONS