Arkivbild. Stridsvagnar av typen Leopard 1 har avvecklats av flera europeiska länder. Nu är modellen hett eftertraktad av Ukraina. Bilden visar ett lager av gamla Leopard 1 i Danmark.
Arkivbild. Stridsvagnar av typen Leopard 1 har avvecklats av flera europeiska länder. Nu är modellen hett eftertraktad av Ukraina. Bilden visar ett lager av gamla Leopard 1 i Danmark. Bild: Constanze Emde

Tyskland köper 50 stridsvagnar till Ukraina

50 stridsvagnar av den äldre modellen Leopard 1, som tidigare tillhörde Belgien, har köpts upp av tyska Rheinmetall för att skickas till Ukraina, rapporterar Handelsblatt. Belgien har tidigare försökt köpa tillbaka stridsvagnarna i samma syfte, men priset var då ”orimligt högt”.

ANNONS
|

2014 var Belgien ett av många länder som avskaffade Leopard 1-stridsvagnarna, för att ersätta dem med den nya modellen Leopard 2. Den äldre stridsvagnsmodellen ansågs föråldrad, men har nu blivit hett eftertraktad av Ukraina som har stort behov av tunga vapen i kriget mot Ryssland.

De avvecklade europeiska stridsvagnarna har i många fall hamnat i händerna på privata försvarsföretag, och Belgiens fall är inget undantag. Deras stridsvagnar köptes av OIP Land Systems för 37 000 euro styck, rapporterar The Guardian.

När Belgien med anledning av kriget ville köpa tillbaka dem för export till Ukraina tog det stopp. Priset var ”orimligt högt”, sa landets försvarsminister Ludivine Deonder tidigare i år då meningsskiljaktigheterna vädrades offentligt. OIP Land Systems förnekade då att företaget hade haft kontakt med Belgiens regering.

ANNONS

Tyskland är köparen, enligt tidning

Nu har någon varit villig att betala priset för stridsvagnarna. Enligt tidningen Handelsblatt är det tyska försvarskoncernen Rheinmetall som har köpt stridsvagnarna. Trettio av dem ska nu rustas upp och skickas till Ukraina. Enligt The Guardian ska resten användas för reservdelar.

Varken Rheinmetall eller det tyska försvarsministeriet har kommenterat uppgifterna.

”Glad att de går med i kampen för frihet”

OIP Land Systems vd, Freddy Versluys, säger enligt The Guardian att det kan kan ta sex månader innan stridsvagnarna är redo för strid. I ett inlägg på Linkedin skriver han att han är nöjd med affären.

”Faktumet att de (stridsvagnarna, reds. anm.) nu lämnar vårt företag bevisar att vi har begärt ett rättvist marknadspris och att någon gladeligen tog över dem. Jag är glad att de äntligen går in i kampen för frihet”, står det i inlägget, som ackompanjeras av en bild på stridsvagnar bredvid en flaska ukrainsk vodka.

Ursprungligen ville tyskarna köpa stridsvagnar från Schweiz, men tvingades leta på annat håll efter att alpnationen vägrat sälja på grund av dess neutralitetslagstiftning.

LÄS MER:Zelenskyj: Vi gör framsteg

LÄS MER:ÖB öppnar för mer vapenstöd till Ukraina

LÄS MER:Svenska stridsfordon vid hårdaste striderna i Ukraina

LÄS MER:Schweiz balansgång mellan neutralitet och Ukraina

ANNONS