Ukrainas president Zelenskyjs närmsta rådgivare Mychailo Podolyak.
Ukrainas president Zelenskyjs närmsta rådgivare Mychailo Podolyak. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina avfärdar fredsavtal med "djävulen"

Att ingå ett fredsavtal med Ryssland vore som att ingå "ett avtal med djävulen", säger president Zelenskyjs närmsta rådgivare Mychailo Podolyak till nyhetsbyrån AP.

ANNONS

– Om du vill ingå ett avtal med djävulen som sen kommer att föra dig till helvetet, så kör. Det är vad Ryssland är.

– Om du skriver under något med Ryssland i dag....kommer det att innebära att ni har skrivit under en biljett till att fortsätta kriget i en annan skala, med andra huvudpersoner, med ett annat antal dödade och torterade människor, säger Podolyak i en intervju med nyhetsbyrån.

En uppgörelse skulle bara ge Rysslands president Vladimir Putin tid att stärka sin armé och inleda ett nytt, potentiellt mer våldsamt kapitel i kriget, menar Mychailo Podolyak.

Det är en uppfattning som delas av Zelenskyjs läger och som återspeglas brett bland ukrainarna. Men samtidigt börjar krigströttheten sprida ut sig i landet.

ANNONS

I en opinionsundersökning från Kievs internationella institut för sociologi som kom nyligen, visade att antalet ukrainare som motsätter sig territoriella eftergifter till Ryssland i utbyte mot fred, har fortsatt att sjunka. I juli var andelen 55 procent, jämfört med 74 procent i december.

ANNONS