EU:s utrikeschef Josep Borrell och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på väg in till torsdagens EU-möte i Bryssel.
EU:s utrikeschef Josep Borrell och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på väg in till torsdagens EU-möte i Bryssel. Bild: Virginia Mayo/AP/TT

Ukraina: Låt oss slå mot ryska flygplatser

Låt Ukraina friare få använda sina vapen mot ryska mål, manar EU:s utrikeschef Josep Borrell.
Och skynda gärna på med leveranserna, hälsar Ukraina.

ANNONS

Utrikeschefen Borrell och den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba anlände tillsammans och med gemensamt budskap till torsdagens informella EU-utrikesministermöte i Bryssel.

– Vi måste lyfta restriktionerna för användandet av vapen mot ryska militära mål, i enlighet med internationell rätt. De vapen som erbjuds till Ukraina måste kunna användas fullt ut – annars är vapnen meningslösa, sade Borrell på väg in.

– Vi talar främst om flygfält som används av Ryssland för deras strategiska bombflyg. Om vi tillåts slå till kommer vi på ett betydande sätt att minska den ryska kapaciteten att slå ut vår infrastruktur, fyllde Kuleba i.

Skynda på!

Både inför och under mötet tryckte ukrainaren också på för att få EU-länderna att snabbare leverera vad de lovat i vapenväg.

ANNONS

– Budskapet från Kuleba var kristallklart: vårt stöd gör skillnad, men alla förseningar är väldigt kostsamma, säger Borrell på sin presskonferens efteråt.

Han varnar också för vad Ryssland vill åstadkomma inför vintern med sina attacker mot den ukrainska elsektorn.

– Ryssland vill sätta hela Ukraina i mörker och kyla.

Sverige tillhör de länder som inte lagt några restriktioner på sina vapenleveranser till Ukraina. Utrikesminister Tobias Billström (M) håller dock med om att omvärlden borde skynda sig lite mer.

– Bördan ligger på oss att se till att vi är snabba på foten när det gäller att leverera det som vi faktiskt har beslutat om, säger Billström i Bryssel.

Turkiet på plats

Utöver Kuleba träffade EU:s utrikesministrar under torsdagen även sin turkiske kollega Hakan Fidan, då Turkiet för första gången på fem år bjudits in till ett EU-möte.

Inte minst diskuterades den långvariga trätan mellan EU och Turkiet om Cypern.

– Det var bra att han kom. Låt oss hoppas att den här inbjudan kan vara ett första steg till en dialog som kan lösa problemen, framför allt Cypernfrågan, säger Borrell.

Utrikesminister Tobias Billström på väg in till torsdagens EU-möte i Bryssel.
Utrikesminister Tobias Billström på väg in till torsdagens EU-möte i Bryssel. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Fakta: Flyttat möte i Bryssel

Torsdagens informella utrikesministermöte i EU skulle egentligen ha hållits i Ungern, som är höstens ordförandeland i EU:s ministerråd.

Mötet har dock flyttats från Budapest till Bryssel som en markering gentemot premiärminister Viktor Orbáns så kallade "fredsresor" till Moskva och Peking och uttalanden från ungerske utrikesministern Peter Szijjarto om att övriga EU "driver på" kriget i Ukraina.

Sverige och många andra EU-länder har också beslutat att inte skicka ministrar till de informella möten som hållits i Ungern under sommaren – och framöver.

– Den linje som vi håller utgår ifrån att vi inte deltar, förutom på tjänstemannanivå, säger utrikesminister Tobias Billström.

ANNONS