Ungerns parlament röstar ja till Sverige i Nato

Sveriges ansökan till Nato har ratificerats av det ungerska parlamentet. Omröstningen slutade 188–6 till fördel för jasägarna, och vägen för ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen ligger därmed öppen.

ANNONS

På måndagen öppnade Ungerns parlament för årets vårsession, och med ett inledande tal förkunnade premiärminister Viktor Orbán att detta var dagen då landet skulle ratificera Sveriges ansökan till Nato.

– Sverige i Nato ökar Ungerns säkerhet, så jag ber parlamentets medlemmar att rösta för den här resolutionen.

Och så skulle det bli. Klockan 16.45 på måndagseftermiddagen röstade det ungerska parlamentet för Sverige i Nato, med en överväldigande majoritet om 188 röster för och sex emot. Det innebär att försvarsalliansens samtliga 31 medlemsländer nu röstat för Sveriges anslutning, runt 21 månader efter att ansökan skickades in.

Vid 18-tiden höll statsminister Ulf Kristersson en presskonferens för att kommentera det ungerska beslutet. Han berättar hur han via telefon mottog beskedet direkt efter omröstningen, och hur detta innebär en ny era för svensk försvarspolitik.

ANNONS

– Sverige lämnar nu 200 år av neutralitet och alliansfrihet bakom oss. Det är ett stort steg, det ska vi ta på allvar, men det är också ett mycket naturligt steg som vi tar, sade han.

Han säger att Sverige nu ”kommer hem” till en allians av demokratier och allierade.

– Sverige är ett enastående land, men vi går in i Nato för att ännu bättre försvara allt det vi är och allt det vi tror (på).

Vidare säger Kristersson att Sverige nu kan erbjuda Nato ”unika försvarsförmågor” såväl ”på marken, i luften, till sjöss och under ytan”.

– Vi går in i den här alliansen med en blandning av ödmjukhet och stolthet. Vi vill ju få säkerhet, som jag sagt många gånger, men vi vill också ge säkerhet.

S gläds – V oroas

Även Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson gläds över beskedet.

– Det är ett beslut som kommer stärka försvaret av Sverige, vår demokrati, vår frihet, vårt sätt att leva.

– Men samtidigt är det så att det som var grundorsaken till att vi fattade det här beslutet, att Ryssland anföll sitt fredliga demokratiska grannland, den situationen kvarstår ju. Och därför är det så otroligt viktigt att vi fortsätter rusta vårt eget försvar men också säkerställer att Ukraina får tillräckligt med vapen och ammunition så att Ryssland inte kan vinna kriget, säger Andersson till GP.

ANNONS

Vänsterpartiet är däremot kritiskt till det svenska Natomedlemskapet och partiledaren Nooshi Dadgostar är oroad.

– Det hade funnits mycket bättre sätt att skydda svenska säkerhetsintressen och det svenska folket, säger hon till TT.

– Att gå med i Nato innebär att man kan dras in i andra länders konflikter.

Enligt TT är Dadgostar också oroad för hur Natomedlemskapet ska påverka svensk utrikespolitik när det gäller arbetet för fred och mänskliga rättigheter.

Hon uppger att Vänsterpartiet ska fortsätta kämpa för att svensk lag ska gälla för utländska trupper i Sverige och för att ett förbud mot kärnvapen på svensk mark ska skrivas in i lag.

Stoltenberg: Vi alla blir säkrare

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg reagerar föga förvånande positivt på att Sverige nu bara är formaliteter ifrån att bli försvarsalliansens 32:a medlemsland.

”Sveriges medlemskap kommer att göra oss alla starkare och säkrare”, skriver han bland annat i ett inlägg på X.

Han får medhåll av sin landsman Jonas Gahr Støre, Norges statsminister, som i sin tur skriver att det är ”en styrka för vår säkerhet, för Nato och för Norden” samt att han ser fram emot att önska Sverige välkommet.

Tyska förbundskanslern Olaf Scholz kallar beskedet ”en vinst för oss alla”, och att säkerheten inte bara i norden utan också ”Europa och världen” stärks av ett svenskt medlemskap.

ANNONS

LÄS MER:Billström om kärnvapen och Nato: Vi tar alla delar ombord

LÄS MER:Amerikanska styrkor slipper svenska straff

LÄS MER:Därför saknas Göteborg bland de utvalda militäranläggningarna

ANNONS