Enligt uppgifter ska partisaner i Belarus ha sprängt ett ryskt radarspaningsplan av typen A-50 i närheten av Minsk.
Enligt uppgifter ska partisaner i Belarus ha sprängt ett ryskt radarspaningsplan av typen A-50 i närheten av Minsk. Bild: IVAN SEKRETAREV

Uppgift: Ryskt plan sprängt nära Minsk

Den belarusiska oppositionen uppger på söndagen att motståndsrörelsen i landet har sprängt ett ryskt flygplan på en landningsbana nära Minsk.

ANNONS
|

Ett sällsynt ryskt flygplan ska, enligt obekräftade uppgifter från den belarusiska oppositionen, ha sprängts i luften på en flygplats i närheten av huvudstaden Minsk. Franak Viacorka, rådgivare till den belarusiska oppositionsledaren i exil, Svetlana Tichanovskaja, twittrade på söndagen om operationen.

Enligt Viacorka ska attacken ha utförts av två belarusier med hjälp av drönare. De båda ska ha lämnat landet och satts i säkerhet. Attacken har inte bekräftats av utomstående parter och den ryska armén har inte kommenterat påståendet.

Bara 40 plan byggdes

Det är inte vilket flygplan som helst det rör sig om. Beriev A-50 är ett radarspaningsplan som utvecklades av Sovjetunionen. Det byggdes bara 40 exemplar av planet totalt, 25 ska finnas kvar i det ryska flygvapnet och enligt vissa uppgifter ska bara ett fåtal vara i operativt skick.

ANNONS

Belarus är Rysslands enda allierade i Europa i kriget mot Ukraina, men har inte tagit någon aktiv roll i striderna. Däremot har landet låtit ryska styrkor använda dess territorium. Kiev menar dessutom att Ryssland även har använt belarusiska flygfält som bas vid attacker mot Ukraina.

De senaste månaderna har Belarus och Ryssland genomfört en rad militära övningar och Ukraina har uttryckt oro för att Minsk ska gå in i kriget.

LÄS MER:Wagner påstår sig ha tagit by – tillbakavisas

LÄS MER:Zelenskyj ber om mer medan Kina stoppar stöd

LÄS MER:Putins krig slår mot klimatforskningen

ANNONS