Ovädret Ingunn väntas nå även Lofoten.
Ovädret Ingunn väntas nå även Lofoten. Bild: Rune Stoltz Bertinussen/NTB/TT

Uppgraderad varning inför norsk storm

Stormen Ingunn kommer att röra sig längre norrut i Norge än man tidigare trott och väntas nå även Lofoten, varnar Meteorologisk institutt.
Stormvarningen har uppgraderats från orange till röd.

ANNONS

Invånare i Nordnorge uppmanas att iaktta försiktighet på grund av stormen som rör sig från Nordfjord och Møre og Romsdal och vidare mot Trøndelag och Nordland under eftermiddagen och kvällen. Lofoten väntas drabbas under torsdagsmorgonen.

Nordland har beslutat att stänga alla gymnasieskolor och i stället hålla digital undervisning i länet under torsdagen på grund av vädret.

På flera håll väntas vindbyar på upp till 50 meter per sekund.

I samband med vindarna kan det också komma viss nederbörd och blixtar, enligt Meteorologisk institutt.

Invånare i Nordland uppmanas att hålla sig inomhus och vara beredda på längre strömavbrott, som i sådana fall kanske inte kan åtgärdas förrän på fredag, enligt elbolaget Arva.

ANNONS

– Utmana inte situationen. Ta i stället de försiktighetsåtgärder du kan. Förbered dig som om det skulle bli dåligt, säger Alexander Skeltved, jourhavande meteorolog vid Meteorologisk institutt.

Polisen i Nordland uppmanar invånare som behöver färdas utomhus att se upp för föremål som blåser omkring och begränsa trafiken nära havet.

ANNONS