Uppmaningen: ”Sluta slicka på paddor”

Amerikanska myndigheter ber sina medborgare att inte slicka på psykedeliska paddor, som har blivit ett stort problem. Forskare välkomnar varningen om att inte söka hallucinogena rus genom att slicka på den så kallade Koloradoflodpaddan. Substansen går att jämföra med den liknande molekylen DMT och kan ge svåra effekter.

ANNONS
|

Amerikanska myndigheter har utfärdat en ovanlig önskan: ”Snälla slicka inte på psykedeliska paddor”.

Det är The Washington Post som skriver om det något udda fenomenet att folk som söker hallucinogent förhöjande trippar slickar på en särskild typ av padda.

Det var den 31 oktober som myndigheten National Park Service utfärdade en varning om att inte slicka på koloradoflodpaddan. Djuret utsöndrar ett starkt potent gift genom huden vilket kan göra människor sjuka genom direktkontakt, än mer genom att få i sig det via saliv.

Starkare effekt än ayahuasca

Det är inte känt hur många personer som letar efter dessa paddor just för deras hallucinogena gift. Men vetskapen om att kunna få ett rus av deras gift är välkänd i det amerikanske samhället och bland kändisar, ofta genom populärkulturen skriver Washington Post.

ANNONS

Giftet, med det något komplicerade namnet 5-Metoxi-N,N-dimetyltryptamin, förkortat 5-MeO-DMT, är i Sverige klassat som en hälsofarlig substans.

Drogen kan ge upphov till en kort men intensiv psykedelisk upplevelse under cirka 30 minuter. Men den har en starkare effekt än den liknande psykedeliskt aktiva molekylen som finns exempelvis i ayahuasca.

Positiva fördelar diskuteras

Flera kända namn så som boxaren Mike Tyson, komikern Chelsea Handler och USA:s president Joe Bidens son Hunter Biden har offentligt diskuterat terapi med 5-MeO-DMT eller ”padd-giftsritualer”.

Forskare menar att det både kan vara farligt och att giftet ofta kan vara dödligt.

Brittiska forskaren James Rucker säger till The Washington Post att drogen även kan ha positiva fördelar för personer som lider av depression eller alkoholism. Men han menar att drogen är svår att hantera utan professionell övervakning.

Rucker välkomnar därför den amerikanska varningen.

–Jag är säker på att paddorna uppskattar att få bevara sin värdighet och anatomi. Paddorna vill bli lämnade i fred och vi borde respektera det, säger han till Washington Post.

Koloradoflodpaddan

Koloradoflodpaddan, Bufo alvarius, lever i delstaterna Kalifornien, Arizona och New Mexico i USA.

Den trivs i öken och halvtorra områden och lever ofta nära ett större vattenreservat.

Den är ett nattdjur och stannar gärna under jord när det är som varmast under dagen.

När paddan känner sig hotad kan den utsöndra ett mjölkigt gift genom sin hud. Giftet är till för att skapa illamående eller död hos rovdjur.

Källa: NH PBS

LÄS MER:Forskarnas mål: Psykedeliska droger som läkemedel

LÄS MER:Nu tar hippien sin revansch med grodgift och LSD

LÄS MER:Uppmaningen: Plåta en padda

ANNONS