USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Arkivbild.
USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Arkivbild. Bild: Chung Sung-Jun/AP/TT

USA diskuterade "ny fas" med Israel

Medan Israel fortsätter bombningarna och offensiven i Gaza har USA försökt diskutera en växling till en ny fas i Israels krig med Hamas, enligt källor i Vita huset.

ANNONS

Det skedde, uppger en källa, under möten mellan den israeliske premiärministerns Benjamin Netanyahus strategiske rådgivare Ron Dermer och USA:s nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan i Washington. Dermer mötte också USA utrikesminister Antony Blinken.

USA har upprepade gånger påmint om behovet av att Israel gör mer för att skydda civila i kriget i Gaza men har inte velat ställa sig bakom på krav på en rak vapenvila. Israels arméchef Herzi Halevi förklarade, i stil med vad Netanyahu gjort de senaste dagarna, att det är långt kvar till att kriget kan förklaras vara över, troligen månader. Offensiven fortsätter med oförminskad intensitet.

De amerikanska företrädarna, ska, enligt källor i flera medier, ha lyft behovet av att Israel styr om de massiva insatserna i Gaza till mer riktade mot höga Hamastoppar.

ANNONS

I förra veckan antog FN:s säkerhetsråd, efter flera dagars uppskjuten omröstning, en resolution med krav på mer omfattande humanitärt stöd till Gaza. USA lade ned sin röst.

ANNONS