Sedan 1982 har fångar avrättats med dödliga injektioner i USA. Nu växer kritiken mot metoden efter flera fall där personalen har haft svårt att hitta en ven hos fången.
Sedan 1982 har fångar avrättats med dödliga injektioner i USA. Nu växer kritiken mot metoden efter flera fall där personalen har haft svårt att hitta en ven hos fången. Bild: Chuck Robinson

USA hade problem med var tredje avrättning

Under 2022 har 20 avrättningar genomförts i USA. Nu visar den årliga genomgången från Death Penalty Information Center, DIPC, att 35 procent av dem hade ”synbara problem”. Bland annat för att personalen hade svårt att hitta ådror för den dödliga injektionen.

ANNONS
|

I 40 år har dödliga injektioner varit den dominerande avrättningsmetoden i USA, men på senare tid har metoden fått kraftig kritik. I flera fall har avrättningarna dragit ut på tiden, då personalen haft svårt att hitta en lämplig ven för injektionen.

Nu visar den årliga genomgången från Death Penalty Information Center, DIPC, att sju av de 20 avrättningsförsök som genomförts under 2022 har haft ”synbara problem”.

– Efter 40 år har delstaterna visat sig oförmögna att utföra dödliga injektioner utan att riskera att misslyckas. Offrens familjer och fångar, andra avrättningsvittnen och fängelsepersonalen ska inte behöva utsättas för traumat av en avrättning som gått snett, säger Robert Dunham, chef för DIPC, enligt The Guardian.

ANNONS

Behövde tre timmar för att hitta ven

I tre delstater, Arizona, Alabama och Texas, har problem med att hitta vener rapporterats. I Alabama har de tre senaste avrättningarna dragits med sådana problem, bland annat avrättningen av Joe Nathan James, dömd för att ha mördat sin ex-flickvän, då personalen behövde tre timmar för att hitta en ven.

De följande två avrättningarna avbröts för att personalen inte kunde hitta en ven inom den avsatta tiden för avrättningen. Den republikanske guvernören Kay Ivey stoppade därefter alla avrättningar i väntan på en undersökning av vad som gått fel.

I Arizona blev avrättningen av mörddömde Clarence Dixon blodig, då personalen efter 25 minuter beslutade sig för att skära i hans ljumske för att nå en lämplig ven.

Fången gav personalen råd för att döda honom

Månaden därpå ledde svårigheten att ge en dödlig injektion till ett ”surrealistiskt spektakel”, rapporterade Arizona Republic, då fången Frank Atwood gav personalen råd om hur de skulle hitta en ven så att de kunde döda honom.

27 delstater har kvar dödsstraffet i USA, men i praktiken var det bara sex – Alabama, Arizona, Oklahoma, Mississippi, Missouri och Texas – som avrättade fångar i år. De 18 avrättningar som man lyckades genomföra 2022 och de 22 nya dödsstraff som dömdes ut är bland de lägsta antalen sedan 1991.

ANNONS

Majoriteten av dem som avrättades i år hade stora ”sårbarheter”, enligt DIPC. Åtta av dem led av svåra psykiska sjukdomar, fem hade intellektuella funktionsnedsättningar, tolv hade traumatiska uppväxter och tre avrättades för brott de begick som tonåringar.

LÄS MER:Avrättning av amerikansk fånge avbröts – fick inte in nålen

LÄS MER:De vill se fler åtgärder mot Tik Tok i USA

LÄS MER:USA-stöd oroar vid EU-toppmöte

ANNONS