Republikanen Jim Jordan (till höger), som här överlägger med den tillfällige talmannen Patrick McHenry, lyckades inte få en majoritet av det amerikanska representanthusets ledamöter bakom sig för att bli ny talman.
Republikanen Jim Jordan (till höger), som här överlägger med den tillfällige talmannen Patrick McHenry, lyckades inte få en majoritet av det amerikanska representanthusets ledamöter bakom sig för att bli ny talman. Bild: J. Scott Applewhite/AP/TT

USA: Jordan misslyckas åter att bli talman

Republikanen Jim Jordan har efter en andra omröstning inte lyckats bli vald till talman för USA:s representanthus, rapporterar amerikanska medier.

ANNONS
|

Därmed har den Trumplojale Jordan misslyckats att få tillräckligt stöd för att väljas till posten två gånger.

I den första omröstningen, i tisdags, röstade 20 republikanska partikamrater emot honom, plus samtliga demokrater.

Redan före onsdagens omröstning var över stod det klart att Jordan inte skulle samla tillräckligt med röster för att få den mäktiga talmansposten.

Det visade sig sedan att så många som 22 republikanska ledamöter röstade emot Jim Jordan i den andra omröstningen.

För att utses till talman krävs enkel majoritet. För närvarande har Republikanerna 222 av kammarens 434 besatta platser (en är vakant).

En av Jim Jordans främsta tillskyndare är USA:s expresident Donald Trump.

ANNONS

Utan talman ligger kammarens arbete nere. Det är ett stort problem när visst stöd till Israel och ett hjälppaket till Ukraina är på gång – bland annat. Om några veckor måste kammaren också enas om en ny statsbudget, efter den kortsiktiga lösning om att låta kostnaderna löpa som i sin tur blev den förre talmannen Kevin McCarthys fall.

Just nu leds arbetet i representanthuset av republikanen Patrick McHenry från North Carolina, som utsetts till temporär talman. Som sådan kan McHenry inte lägga fram några lagförslag för omröstning, hans enda uppgift är att basa över voteringen om en ny talman.

ANNONS