Talmannen i den amerikanska kongressen, republikanen Mike Johnson, har gjort upp med Demokraterna om en tillfällig budget som undviker en nedstängning av statsapparaten till nyår. Arkivbild.
Talmannen i den amerikanska kongressen, republikanen Mike Johnson, har gjort upp med Demokraterna om en tillfällig budget som undviker en nedstängning av statsapparaten till nyår. Arkivbild. Bild: J. Scott Applewhite/AP/TT

USA kan hålla öppet över valet

Den amerikanska statsapparaten kan hålla öppet över valet. Kongressens talman, republikanen Mike Johnson, har en preliminär uppgörelse med Demokraterna om tillfälliga utgiftsramar för årets tre sista månader.

ANNONS

Myndigheter och andra federala organ får hålla sig inom tidigare angivna spann, det blir – med ett undantag – ingen nivåhöjning. Undantaget är att Secret service, som bland annat ger livvaktsskydd till presidenten och presidentkandidaterna, får drygt 2,3 miljarder, översatt till kronor, mer.

“Även om det här är en lösning som ingen av oss skulle föredra är det den rimligaste lösningen nu med tanke på läget", skriver Mike Johnson i en kommentar.

Han tillägger att det vore politisk misskötsel att stänga ner statsapparaten i oktober, bara månaden före presidentvalet. Väljarna vill inte det och erfarenhet talar emot.

Budgetkriser likt den som nu tycks vara avvärjd har varit vanliga de senaste åren på grund av allt hårdare motsättningar mellan Republikanerna och Demokraterna. Det beror inte minst på grund av att expresidenten Donald Trump hela tiden har gjort inspel från sidan och med stöd av sina mest stridbara anhängare i kongressen krävt tillägg som ofta inte haft med budgeten i sig att göra.

ANNONS

Nyligen stoppades ett förslag till uppgörelse för att Trump krävde ett tillägg som i praktiken hade gjort det svårare för en del väljare att rösta i presidentvalet den 5 november.

ANNONS