USA:s president Joe Biden tog på måndagen emot Förenade arabemiratens president Mohamed bin Zayed Al Nahyan i Vita huset.
USA:s president Joe Biden tog på måndagen emot Förenade arabemiratens president Mohamed bin Zayed Al Nahyan i Vita huset. Bild: Susan Walsh/AP/TT

USA uppges avråda från invasion av Libanon

USA rapporteras avråda Israel från att inleda en markoffensiv i Libanon.
Det ser redan nu ut som ett krig, säger EU:s utrikeschef när världssamfundet samlas för toppmöte i FN-högkvarteret i New York.

ANNONS

Det är högsta prioritet för USA att förhindra en ytterligare upptrappning i Libanon, låter en högt uppsatt amerikansk regeringskälla meddela anonymt.

– Vi har en del konkreta idéer som vi ska ta upp med våra allierade och samarbetspartner den här veckan för att hitta en framkomlig väg, säger källan till AFP, apropå det stundande möte i FN:s generalförsamling där många av världens mäktigaste politiker samlas.

Om Israel skulle överväga att gå in i Libanon med soldater så skulle USA motsätta sig det, enligt källan.

– Vi arbetar för en nedtrappning, sade USA:s president Joe Biden om vad USA gör, i samband med ett möte med Förenade arabemiratens president Mohamed bin Zayed Al Nahyan i Vita huset på måndagen.

ANNONS

Fullfjädrat krig?

Läget är extremt oroväckande, enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell.

– Jag kan säga att vi nästan befinner oss i ett fullfjädrat krig, sade spanjoren vid en pressträff inför FN-mötet, enligt AFP.

Kinas utrikesminister Wang Yi har träffat Libanons dito i New York. Wang fördömer förra veckans attacker mot personsökare i Libanon samt det han beskriver som "urskillningslösa attacker mot civila":

– Oavsett hur situationen förändras kommer Kina alltid att stå på rättvisans sida och bakom våra arabiska bröder, inklusive Libanon.

"Tvinga fram lösning"

Frankrike har begärt ett krismöte i FN:s säkerhetsråd. Landets nytillträdde utrikesminister Jean-Noël Barrot uppmanar alla parter att avstå en upptrappning mot en "katastrof som skulle vara förödande för alla, särskilt civila".

Från nordiskt håll kommer också skarpare upprop. Danmarks statsminister Mette Frederiksen anser att det internationella samfundet förr eller senare måste tvinga fram en lösning.

– Och det är att det internationella samfundet tar över och säger att det här angår inte bara Mellanöstern, det angår hela världen, och därför måste vi tvinga igenom en tvåstatslösning, säger hon till Danmarks Radio i New York.

Jan Egeland, generalsekreterare vid norska Flyktninghjelpen, befarar att en upptrappning leder till våld och förstörelse i en enorm omfattning.

– Centrala land i regionen och i världen i övrigt måste göra allt för att få alla parter att avbryta den här skoningslösa blodsutgjutelsen, säger han till NTB.

ANNONS
Kinas utrikesminister Wang Yi i talarstolen i FN:s generalförsamling på måndagen.
Kinas utrikesminister Wang Yi i talarstolen i FN:s generalförsamling på måndagen. Bild: Richard Drew/AP/TT
ANNONS