Finländska gränsbevakningen patrullerade i närheten av den plats där man upptäckt en läcka på gasledningen Balticconnector i Finska viken. Arkivbild.
Finländska gränsbevakningen patrullerade i närheten av den plats där man upptäckt en läcka på gasledningen Balticconnector i Finska viken. Arkivbild. Bild: Finländska gränsbevakningen/TT

Utredning av gasläcka: Fokus på kinesiskt fartyg

Utredningen av läckan på gasledningen Balticconnector i Finska viken fokuserar för tillfället på ett kinesiskt fartyg, meddelar finländska Centralkriminalpolisen.
"En klump" har också hittats på havsbottnen.

ANNONS
|

Polisen uppger att man fått reda på att fartyget Newnew Polar bear – som är Hongkongflaggat – rört sig på de platser vid en tid som stämmer överens med när skadan uppstod.

"Vi kommer att samarbeta med kinesiska myndigheter för att klarlägga fartygets eventuella delaktighet och i Kina finns också den finska polisens kontaktperson, som sköter saken på plats", säger Risto Lohi vid Centralkriminalpolisen och som leder utredningen, i ett pressmeddelande.

I torsdags slutförde polisen den tekniska undersökningen av skadan på gasledningen. Nu analyseras proverna.

Polisen bekräftar att skadan orsakats av en yttre, mekanisk kraft, och "enligt den information vi har nu misstänks skadan inte ha orsakats av en explosion".

ANNONS

Samtidigt undersöker polisen ett föremål på havsbottnen.

"En klump som hittades på havsbottnen i samband med undersökningarna är nyligen avlagrat jordmaterial och inne i den finns det tydligen ett mycket tungt föremål", säger Lohi.

Läckan uppstod för snart två veckor sedan. Den viktiga ledningen löper från Finland till Estland, längs med Finska vikens botten.

ANNONS