Brandrök från en av de attackerade byggnaderna i södra delarna av Beirut, Libanon, under söndagsmorgonen.
Brandrök från en av de attackerade byggnaderna i södra delarna av Beirut, Libanon, under söndagsmorgonen. Bild: Bilal Hussein

”Våldsammaste natten” i Libanon hittills

Striderna fortsätter att eskalera i både Libanon och Gaza.
Natten mot söndagen beskrivs som den mest våldsamma hittills i Libanon. Flera uppges ha dödats i attacker mot en tidigare moské i Gaza.
Samtidigt samlas tusentals världen över för att protestera mot årsdagen för Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

ANNONS
|

Under natten mot söndagen attackerade Israel flera mål i Libanons huvudstad Beirut, enligt den israeliska tidningen Haaretz.

Enligt tidningen ska ett av målen ha varit en byggnad som använts av Hizbollahs egen tv-kanal. Andra mål ska, enligt en talesperson för IDF, ha varit bland annat bensindepåer och vapenlager.

Natten beskrivs av libanesisk media som den våldsammaste hittills och ett 30-tal raketer avfyrades mot mål i bland annat Beiruts södra förorter. Under natten varnade Israels militär de boende i området för attackerna och uppmanade dem att evakuera.

Tv-bilder visar ett enormt eldklot över ett bostadsområde i södra Beirut, följt av en hög smäll och ytterligare explosioner, rapporterar TT.

ANNONS

I området Sabra nära de södra förorterna flydde tiotals människor, vissa till fots och andra på motorcyklar, från nattens intensiva bombningar.

Hizbollah ska ha svarat med att avfyra ett antal raketer mot Israel under söndagsmorgonen. Markstrider pågår även vid gränsen mellan Israel och Libanon.

Resterna av den förstörda tidigare moskén i Deir al-Balah, Gaza.
Resterna av den förstörda tidigare moskén i Deir al-Balah, Gaza. Bild: Abdel Kareem Hana

Minst 24 döda i Gaza

Samtidigt har Israels attacker mot mål i Gaza intensifierats.

Minst 19 personer dödades i en israelisk attack mot en moské i centrala Gaza tidigt under söndagsmorgonen. Ytterligare en attack riktades mot en skola i centrala Gaza, i Deir al-Balah.

AP:s journalister på plats i Deir al-Balah har räknat kropparna, rapporterar TT. Samtliga offer var män, uppger det närliggande al-Aqsa-martyrernas sjukhus i ett uttalande, som säger att människor som sökt skydd befann sig i moskén.

Israels militär hävdar att målet varit en Hamascentral som ska ha funnits i moskén och riktade mot ”terrorister i en kommandocentral” som gömde sig i skolbyggnaden.

IDF säger sig ha gjort det som går för att minska riskerna att skada civila.

Protester inför årsdagen

Attackerna sker samtidigt som tusentals samlas för att protestera runtom i världen. På måndag är det ett år sedan konflikten i området eskalerade, i och med Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023.

Pro-palestinska demonstranter i Ottawa, USA under lördagen.
Pro-palestinska demonstranter i Ottawa, USA under lördagen. Bild: Justin Tang

LÄS MER:Netanyahu till Macron: Skäms

LÄS MER:Israel omringar Jabalia i Gaza – ny offensiv

LÄS MER:30-tal nattliga attacker mot Beirut

ANNONS