Två vargar är fortsatt på rymmen efter att totalt fem rymde från ett inhägnat område i Polarparken i Norge på måndagen. Arkivbild.
Två vargar är fortsatt på rymmen efter att totalt fem rymde från ett inhägnat område i Polarparken i Norge på måndagen. Arkivbild. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Vargar på rymmen vid svenska gränsen

Fem vargar rymde på måndagen från ett inhägnat område i Polarparken i Bardu kommun i Norge – som gränsar till Sverige. Två av vargarna har ännu inte hittats. Det rapporterar NRK.
– Det här är rovdjur som är en fara för både människor och djur, säger fårfarmaren och kommunchefen i Salangens kommun Simon Løvhaug till nyhetskanalen.

ANNONS
|

Enligt insatschefen vid Troms polisdistrikt, Robin Lindberg, ska fem vargar ha rymt från en inhägnad i Polar Park i Indre Troms i Nornorge på måndagen. För NRK berättar han att två av vargarna ännu inte är tillbaka i hägnet.

Polar Park är en djurpark i Salangsdalen i Indre Troms, som är specialiserad på vilda nordliga djur, och bland annat gränsar till Kiruna kommun.

Bland lokalbefolkning i området finns en oro för att de försvunna vargarna ska åsamka annan boskap skada.

Kommunchefen Simon Løvhaug, som själv är fårfarmare, har varit i kontakt med bondekollegor. Två av dem har får nära där rymningen skedde på måndagen, rapportgerar NRK.

ANNONS

”De verkar rädda”

Han säger till NRK att bönderna är oroliga för fåren som ännu inte kommit ner från hagen.

– De kämpar för att få ner fåren från åkern, de verkar rädda, säger Løvhaug till NRK.

Enligt honom har varken de närliggande kommunerna eller renskötseldistriktet fått någon information om förrymda vargar.

Simon Løvhaug tycker att det är läge att skicka ett jaktlag från Statens naturinspektion för att få ner vargarna, innan de skadar människor eller fårflockarna.

– Om de lyckas locka ner dem med korv, eller lokalisera och bedöva dem, vänligen meddela mig. Men de kan inte släppa dem (vargarna, reds anm) länge i fält, säger Salangens borgmästare.

Enligt Toralf Heimdal, styrelseledamot i djurparken, ska vargarna ha tagit sig ut genom ett hål i stängslet runt hägnet. Det ska nu vara lagat.

LÄS MER:Vargar på rymmen nära Riksgränsen – "en fara"

LÄS MER:Dansk vädjan: Mata inte vargvalparna

LÄS MER:Vargoro får skola att ställa in aktiviteter

ANNONS