Världens äldsta hund, Bobi, firar sin 31:a födelsedag

Världens äldsta hund har blivit ett år äldre. Den portugisiska herdehunden Bobi har i helgen fyllt 31 år och firats med ett stort kalas. En aktningsvärd ålder, för en hund som trotsat döden redan som valp.

ANNONS
|

I torsdags hölls ett stort födelsedagsfirande i Conquierios i Portugal, för över hundra personer.

Bobi, en portugisisk herdehund av rasen rafeiro do alentejo, utsågs till världens äldsta hund av Guinness rekordbok i februari i år. Då knuffade han chihuahuablandningen Spike av tronen – som fick hålla titeln som världens äldsta hund i knappt två veckor.

Bobi skulle inte egentligen leva

Den förväntade livslängden för rasen är vanligtvis mellan 12 och 14 år. Bobi är nu mer än dubbelt så gammal.

Enligt ägaren Leonel Costa är hemligheten bakom den aktningsvärda åldern den "lugna, fridfulla miljö" som Bobi lever i på landet i södra Portugal.

ANNONS

– Bobi är speciell, för tittar du på honom så är det som att minnas personerna som var en del av vår familj men tyvärr inte finns längre, som min pappa, min bror och mina mor- och farföräldrar som redan lämnat oss, säger Costa.

Egentligen skulle inte Bobi leva alls, berättar Costa. Han var bara åtta år när Bobi föddes.

– Tyvärr, så var det normalt på den tiden att äldre människor som inte kunde ha fler djur att de då grävde ner dem i ett hål så att de inte överlevde, berättade Costa till The Guardian.

Bobis syskon försvann. Men Bobis mamma fortsatte att stöka runt i uthuset. När Costa följde efter hunden så hittade han Bobi bakom ett par stockar. Hans bruna päls hade kamouflerat honom och skyddat honom från ett hemskt öde.

Blev orolig att kändisskapet var för stort

Sedan Bobi kröntes för ett år sedan har uppmärksamheten varit stor och familjen i Portugal har fått mycket besök. Men det är inte alltid lätt att vara världens äldsta hund. På grund av sin ålder har han lite problem med att gå och nedsatt syn.

– Vi har haft mycket journalister och människor från hela världen som kommit för att ta bild på Bobi, säger Costa.

ANNONS

– Det var inte lätt för honom.

Det fick familjen att ta Bobi till veterinären för en hälsokontroll, där han fick tummen upp – han var vid god hälsa. Och nu hoppas familjen på att det ska bli fler firanden för Bobi.

LÄS MER:Hund hittad vid liv i grotta – efter två månader på rymmen

LÄS MER:Hund räddade livet på man som ramlat nerför stup

LÄS MER:Passagerare checkade in katt i flygbagaget

ANNONS