Arkivbild. Det ställs hårda krav på den som vill bli gränsjägare i finska armén.
Arkivbild. Det ställs hårda krav på den som vill bli gränsjägare i finska armén. Bild: Czarek Sokolowski

Vegetarianer portas från finsk militärutbildning

Lindriga allergier är okej, men äter du inte frystorkat kött är du inte välkommen. Den finska gränsjägarutbildningen är stängd för personer med specialdieter. Vegetarianer och glutenintoleranta göre sig icke besvär, rapporterar Yle.

ANNONS
|

Det finska Gränsbevakningsväsendet utbildar specialgränsjägare och gränsjägare. Att det är en hård utbildning som inte är för alla kan nog många gissa sig till, men kanske är den för färre än många tror.

I princip alla specialdieter är förbjudna på utbildningen, rapporterar Yle. Veganer, vegetarianer, laktos- och glutenintoleranta kan med andra ord glömma att bli gränsjägare.

Ville Juvonen, som är chef för gränsjägarkompaniet vid Norra Karelens gränsbevakning, säger till Yle att det beror på att trupperna utbildas för uppgifter i krävande undantagsförhållanden.

– Krigstida uppgifter är mycket krävande och det är mycket svårt att verkställa bespisningen. Med det här beslutet vill vi försäkra oss om att var och en får tillräckligt näringsrik mat också i undantagsförhållanden. Om kosten måste begränsas blir det mer invecklat, säger Juvonen.

ANNONS

Fältransoner och mat från naturen

Jägarsoldaterna skulle i skarpt läge i huvudsak äta fältransoner med frystorkad mat som blandas med hett vatten, men de utbildas också i att hitta mat i naturen. Soldaterna får lära sig att fiska och tillreda mat av renar, skriver Yle. Ätbara växter finns visserligen, men räcker inte till enligt Juvonen.

– Visserligen har man ätit barkbröd under undantagstider. Men i krävande uppgifter kan en persons energiförbrukning vara över 6 000 kilokalorier. Det täcker man inte med barkbröd. För att få tillräckligt många kalorier krävs högklassig näring, säger Ville Juvonen.

– Om man anser att man i krigstida uppgifter inte kan beakta olika faktorer är det ur min synvinkel bortkastad utbildningstid om man vet att personerna i fråga inte kan placeras i krävande uppgifter.

LÄS MER:Ungern godkänner Finlands Natoansökan

LÄS MER:Från gränshandel till taggtråd i finländsk utpost

ANNONS