Rekordtemperaturer har under helgen uppmätts i Vietnam. Arkivbild.
I maj månad har rekordhöga temperaturer uppmätts i landet och nu tvingas Vietnam dra ner på den offentliga belysning i ett försöka att spara el. Bild: Pär Fredin/TT

Vietnam drar ner på offentlig belysning för att spara el

Flera städer i Vietnam drar ner på sin offentliga belysning i ett försök att spara el, rapporterar The Guardian. Ovanligt höga temperaturer hotar landets elförsörjning.

ANNONS
|

En värmebölja sköljer nu över delar av Asien och har orsakat både skolstängningar och dödsfall i bland annat Indien och värmevarningar i flera andra länder i regionen, skriver The Guardian.

Tidigare i maj uppmättes rekordhöga temperaturer i Vietnam med en ny toppnotering vid en mätstation i Thanh Hoa-provinsen på 44,1 grader.

Värmen hotar nu även elförsörjningen i Vietnam då de höga temperaturerna kan utsätta det nationella kraftsystemet under hårt tryck, samtidigt som vattennivåerna i flera vattenkraftsdammar är lägre än normalt.

Begränsar AC

Industri- och handelsministeriet i Vietnam har därför tagit till flera energibesparande åtgärder. I landets huvudstad Hanoi ska bland annat gatubelysningen tändas 30 minuter senare än vanligt och släckas 30 minuter tidigare. Hälften av all gatubelysning kring vissa större leder och offentliga parker stängs även av helt.

ANNONS

"Myndigheter i många provinser och städer har vidtagit åtgärder för att spara energi för att säkerställa stabil och säker elförsörjning", uppgav ministeriet i ett uttalande enligt The Guardian.

Även den populära turiststaden Da Nang har blivit ombedd att halvera energianvändningen för all offentlig utomhusbelysning och människor har uppmanats att endast användas luftkonditionering när det verkligen behövs och stänga av annan elektronik som inte används.

LÄS MER:Klimatförändring bakom extremvärme i Asien

LÄS MER:Rekordvärme i Vietnam

LÄS MER:Högsta temperaturen i Singapore på 40 år

ANNONS