Vulkanutbrott på Island

Ett omfattande vulkanutbrott har startat på isländska Reykjaneshalvön, norr om staden Grindavik. Lava sprutar högt ut ur sprickan som är flera kilometer lång. Alla vägar in till staden kommer att hållas stängda kommande dagar.
"Vi hoppas på det bästa", säger statsminister Katrín Jakobsdóttir.

ANNONS
LocationIsland|
|

Vulkanutbrottet föregicks av en rad jordskalv, varav den största hade en magnitud på 4,2. Efter jordskalven trängde magma upp ur jorden.

Lava sprutar högt och lavaflödet ur sprickan är hundratals kubikmeter per sekund, vilket är många gånger kraftigare än tidigare utbrott på Reykjaneshalvön de senaste åren, uppger den isländska vädermyndigheten.

Sprickans längd uppskattades till cirka fyra kilometer under natten till tisdag.

”Intensiteten i vulkanutbrottet, som startade för cirka fyra timmar sedan, minskar", skriver den isländska vädermyndigheten vid 03-tiden, och tillägger att utbrottet ska ha nått ett jämviktsläge.

Det är dock inte en indikation på hur länge utbrottet kan pågå men ett tecken att det har stabiliserats.

ANNONS

Polisen varnar allmänheten

Enligt polisen kommer alla vägar in till Grindavik att hållas stängda kommande dagar, förutom för räddningstjänstpersonal och entreprenörer som har sin verksamhet där.

”Vi vill be folk att inte gå till utbrottet, och påminna om att gaserna kan vara farliga”, skriver polisen i ett uttalande på tisdagsmorgonen.

Under kvällen och natten var det flera personer som stannade upp med sina bilar för att se vulkanutbrottet.

Inga personskador

Polisen har i samråd med civilförsvaret höjt beredskapsnivån och beordrade under kvällen en omedelbar evakuering från Grindavik. Island har också utlyst ett nationellt läge. I nuläget gör man dock bedömningen att ingen person ska vara i omedelbar fara.

Luftfartsmyndigheten Isavia uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterade, men i nuläget är flygtrafiken fortfarande i gång på Keflavíks flygplats. På tisdagsförmiddagen meddelade den isländska regeringen att de internationella flygkorridorerna till och från Island är fortsatt öppna.

Under natten uppgav Kristín Jónsdóttir, chef för naturrisker på vädermyndigheten, att det fanns en risk för att lavaflöden skulle kunna nå staden Grindavik. Men efter att civilförsvaret hade hållit ett möte under natten uppgav geofysikern Björn Oddsson att lavan inte var på väg mot staden, rapporterar RUV.

Den största risken är förändringar i sprickan, enligt Björn Oddsson.

ANNONS

Statsministern: ”Vi hoppas på det bästa”

Statsminister Katrín Jakobsdóttir konstaterade att det verkar röra sig om ett rejält utbrott.

"Våra tankar går som tidigare till lokalbefolkningen, vi hoppas på det bästa", skriver hon i ett uttalande på sociala medier.

De isländska myndigheterna har sedan flera veckor tillbaka varnat för att ett utbrott skulle kunna inträffa då magma hade börjat röra sig under jorden. Det ledde också till att de 4 000 invånarna i Grindavik fick evakueras.

På tisdagsförmiddagen meddelar den isländska regeringen att utbrottet inte förväntas påverka ytterligare befolkade områden.

Samtidigt undersöks närliggande energiinfrastruktur av myndigheter i syfte att identifiera eventuella risker, meddelar regeringen.

Utbrottet är det fjärde på Reykjaneshalvön på tre år.

Island, och Reykjanes i synnerhet, ligger rakt över “den mittatlantiska ryggen” där de eurasiska och nordamerikanska kontinentalplattorna möts. Det gör att vulkanutbrott är mycket vanliga.

Giftiga gaser men gynnsam vindriktning

Vid sextiden på tisdagsmorgonen skriver RUV att en gynnsam vindriktning gör att risken för att farliga gaser letar sig in i bostadsområden minskar. Vinden blåser just nu åt nordväst och prognosen är att den ska vara nordlig de kommande dagarna.

Svavelutsläppen är tio gånger högre än under de senaste årens vulkanutbrott i området Reykjanes, enligt forskningsenheten för vulkanologi och naturrisker på Islands universitet. När svaveldioxid reagerar med vattenånga i atmosfären bildas partiklar av svavelsyra, som är mycket giftigare än svaveldioxid. Halveringstiden för reaktionen är ungefär en dag.

ANNONS

LÄS MER:Småbarnsmamman Heiddis flydde jordbävningarna

LÄS MER:Isländske seismologen: ”Hela staden kan täckas av lava”

ANNONS