Yael överlevde Hamas attack – vill att terrorgruppen besegras

Yael Medina, 22, gömde sig med sin familj medan terroristerna mördade hennes grannar i gränsbyn Netiv Haasara. I hela hennes liv har raketerna från Gaza varit ett hot. Nu har familjen placerats på hotell. De vet inte om de kommer att återvända till hembyn.
– Jag vill verkligen tro att den israeliska militären gör allt som krävs för att jag ska kunna känna mig säker igen. För jag känner mig inte alls säker längre. Bara när jag ber till gud, säger hon.

ANNONS
|

Yael Medina låg fortfarande i sängen när det första larmet kom. Klockan var 06.25 den 7 oktober. Hon har bott i gränsbyn Netiv Haasara, bara 400 meter från Gazaremsan, i hela sitt liv och visste precis vad hon behövde göra.

– Jag hann inte ens klä mig. Jag bara sprang till skyddsrummet så fort jag kunde. Vi har i teorin bara 15 sekunder på oss att sätta oss i säkerhet, men i praktiken är det fem sekunder. Annars riskerar man att dödas av en raket säger hon.

Sedan brakade helvetet lös utanför skyddsrummet. Yael och hennes familj hörde explosioner ”från alla håll”. Den första halvtimmen var mer intensiv än vad någon av dem hade föreställt sig. I backspegeln vet man att Hamas och Islamiska Jihad avfyrade tusentals raketer över gränsen mot Israel den morgonen.

ANNONS

Netiv Haasara har attackerats flera gånger tidigare och människor där har mist livet i raketattacker. Yael har, som många andra som växt upp där, från tidig ålder fått lära sig att frukta att terrorister ska komma över gränsen för att döda dem. Det som skulle hända därnäst var en mardröm som blev verklighet.

Utanför fönstret såg Yaels far och bror något ovanligt.

– Jag minns att de skrek ”det kommer en man med i en hängglidare”. Jag förstod direkt att det var en terrorist som kom från gränsen, genom luften. Det är inte något man ser varje dag. Jag skrek till dem: ”Det är en terrorist!”, berättar hon.

”Som en mardröm”

Kort därpå hörs skottsalvor och granater. Hamasterroristerna hamnade i strid med byns nödfallsenhet, bybor som frivilligt ställt upp för att skydda samhället. Byns Whatsapp-grupp fylldes med oroliga meddelanden medan familjen gömde sig i sitt skyddsrum. Deras telefoner vibrerade för varje skräckfyllt meddelande från grannarna.

– Den chatten är som en mardröm. Du kan se rädslan och hopplösheten och verkligen föreställa dig hur det var bara genom att läsa alla meddelanden, säger Yael Medina.

Låset hade behövt bytas i flera månader, men det hade aldrig blivit av. Skulle det hålla om någon försökte ta sig in? Yaels pappa hade ett vapen för att skydda familjen om det värsta skulle hända. Själv hade hon med sig en kniv för att kunna försvara sig.

ANNONS

Tankarna rusade genom huvudet på henne.

– Kommer jag bli kidnappad? Kanske kommer jag behöva försvara min kropp mot en våldtäkt. Kanske kommer de att ta sig in och ta min familj. De kommer döda alla.

Genom åren har hon lärt sig att höra skillnad på vad som är en raket från Gaza, vilka smällar som kommer från israels robotförsvar ”Järnkupolen” och vilka explosioner som kommer från havet. Explosionerna hon hörde utanför skyddsrummet var mycket nära.

Såg en död kropp på gatan

Genom övervakningskameran utanför skyddsrummet kunde de se vad som hände på gatan. Hon berättar hur de såg hur en terrorist landade sin hängglidare utanför grannarnas hus. Längre bort på gatan låg en död kropp. Hon förstod först senare att det var en granne som hade mördats i sitt hem.

– Det var två hus bort, så jag kunde höra allt men visste inte exakt vilken familj som var i fara och vad som hände. Det var en av våra vänner. Han och hans fru var ett underbart par, säger Yael Medina.

Efter sex timmar i ovisshet såg de den första israeliska soldaten genom övervakningskameran. Den israeliska armén hade kommit till byn. Vid åttatiden på kvällen lämnade familjen Netiv Haasara. Då var terroristerna fortfarande kvar i delar av byn.

ANNONS

Den korta vägen mellan skyddsrummet och bilen var det mest skrämmande av allt, berättar Yael Medina.

– Jag visste att de fortfarande kunde mörda oss om vi gick ut. Jag tog min hund och vi var båda så rädda. Jag visste att de stal bilar och åkte runt i byn för att döda folk. Jag hann inte kolla min bil innan jag klev in i den och jag minns att jag bad till gud ”snälla, jag ville inte bli dödad i min egen bil. Jag har överlevt hela dagen, så snälla, låt mig fly.”

Hela landet sluter upp

De 14 familjemedlemmarna kunde fly tillsammans i flera bilar. Nu är de inkvarterade på två hotell i Jerusalem och Tel Aviv. Yael Medina säger att det känns som att hela Israel har anmält sig frivilligt för att hjälpa till och det värmer.

– Det är ett mirakel. Jag kan inte riktigt förklara varför jag ens kan sitta och prata med dig just nu, och säga att jag överlevde.

Hamas dödade 20 av de omkring 900 invånarna i Netiv Haasara. Vissa av de överlevande är fast beslutna att återvända till byn, medan andra vägrar. Attacken har rubbat Yael Medinas känsla av trygghet. Hon vet inte om hon kommer vilja återvända igen. Nu hoppas hon bara att Israel ska vinna kriget mot Hamas.

ANNONS

– Jag vill verkligen tro att den israeliska militären gör allt som krävs för att jag ska kunna känna mig säker igen. För jag känner mig inte alls säker längre. Bara när jag ber till gud. Jag vill att Hamas raderas från kartan. Jag vill inte höra ordet Hamas något mer.

LÄS MER:Civila i Gaza uppmanas att evakuera – men Wallid från Göteborg är kvar

LÄS MER:Magdalena Andersson: Högervågen har gjort att samhället dragit sig tillbaka

LÄS MER:Omer och Omar dog i Israel och Gaza

LÄS MER:Satellitbilder visar förstörelsen i Gaza – före och efter kriget

ANNONS