Polisen i Zambia vill förbjuda landets tidigare president från att jogga tillsammans med andra människor, då det anses som ”politisk aktivism”.
Polisen i Zambia vill förbjuda landets tidigare president från att jogga tillsammans med andra människor, då det anses som ”politisk aktivism”. Bild: Richard Drew

Zambias ex-president förbjuds att jogga – ses som ”politisk aktivism”

Zambias tidigare president Edgar Lungu har varnats för att jogga offentligt, eftersom polisen menar att han bedriver "politisk aktivism", rapporterar BBC.

ANNONS
|

På lördagsmorgnarna har Zambias tidigare president Edgar Lungu för vana att ge sig ut på en joggingtur, men sällan helt ensam.

Det har uppmärksammats i landet att han ofta är omgiven av en skara människor som hänger med på springpassen, och ibland även hängivna medlemmar från hans politiska parti Patriotiska Fronten.

Det har fått polisen att reagera och ex-presidenten har nu blivit tillsagd att han kommer behöva söka godkännande om han tänker jogga med andra människor i framtiden. De menar att träningen blir en form av ”politisk aktivism” och att hans underlåtenhet att meddela om ”offentliga sammankomster” utgör ett brott mot lagen.

ANNONS

Zambias nästa presidentval kommer att hållas år 2026 och det ryktas om att Edgar Lungu planerar att ställa upp i valet.

Tänker fortsätta jogga

Presidentens advokat Makebu Zulu har sagt till BBC att Lungu planerar att fortsätta sina joggingturer utan att meddela polisen.

– Herr Lungu har joggat sedan urminnes tider och han har aldrig haft för avsikt att bryta mot lagen, säger Zulu till BBC.

För två veckor senare meddelade Lungu att han tänkte ställa den nuvarande regeringen, och landets president Haikainde Hichilema, inför rätta då han påstod att han ska ha hindrats från att resa till Sydkorea för en konferens. Enligt Lungus parti fick han inte ”regeringens tillstånd” att resa och fick gå av sitt plan.

– Dessa drakoniska och diktatoriska handlingar är en kränkning av den tidigare presidentens grundläggande rättigheter och har ingen plats i sann demokrati, sa Emmanuel Mwamba, en talesperson för Patriotiska fronten, till BBC.

Men Lungu drog senare tillbaka ärendet utan att det gick till domstol.

LÄS MER:Så får hundratals barn i Zambia hjälp av 30-åriga Dora – genom Tiktok

LÄS MER:Zambia tar bort dödsstraffet ur brottsbalken

LÄS MER:Barn med dreads får gå i skolan – efter tio år

ANNONS