Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på bild från i fredags.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på bild från i fredags. Bild: Julien de Rosa/AP/TT

Zelenskyj: Ryssland har misslyckats i Charkiv

Den ryska armén har misslyckats med att genomföra sin operation i Charkiv, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

ANNONS

– Vi håller för närvarande tillbaka dem efter bästa förmåga, och förstör ryska enheter som går in i vårt land och terroriserar Charkivregionen.

Uttalandet kommer i presidentens dagliga kvällstal, som under lördagen gavs efter ett samtal med landets överbefälhavare Oleksandr Syrskyj.

Zelenskyj beskriver vad han kallar för "det ryska misslyckandet" som ett betydelsefullt resultat, och meddelar vidare att fronten är förstärkt, och kommer att förstärkas ytterligare.

Presidenten säger i sitt tal att nya överenskommelser om ytterligare luftvärnssystem nåtts med allierade partner.

Ryssland inledde i maj en offensiv i Charkiv, vilket lett till den högsta dödssiffran bland civila i Ukraina – 174 personer – sedan juni 2023. Bland annat har civil infrastruktur träffats i Rysslands attacker.

ANNONS

Flera byar och samhällen i länet har under offensiven kommit under rysk kontroll – men de senaste dagarna tycks framfarten ha saktats ned något, en uppfattning som bekräftas av USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

– Framåtrörelsen för Charkivinsatsen har stannat av, säger han till amerikanska tv-kanalen CBS.

– Charkiv är fortfarande under hot, men ryssarna har inte kunnat göra några väsentliga framsteg på marken de senaste dagarna i det området, säger Sullivan.

ANNONS