Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och USA:s vicepresident Kamala Harris i Vita huset.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och USA:s vicepresident Kamala Harris i Vita huset. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT

Zelenskyjs besök polariserar Washington

Ukrainas president och USA:s högsta ledare visade ömsesidigt förtroende vid möten i Washington.
Men Republikanerna spred mörka moln över Zelenskyjs besök, med återklang av presidentkandidaten Donald Trumps hot om att avbryta stödet till Ukraina.

ANNONS

Torsdagens möte i Vita huset var symboliskt viktigt för både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris. De två ville visa fullständigt samförstånd på en gemensam presskonferens efter möte i Vita huset som bedöms ha handlat om det ryska invasionskriget i Ukraina – och om den hårda och polariserande politiska strid som rasar i Washington.

– Vi har nu träffats sju gånger, det är sju gångar, va? undrade president Zelenskyj och vände sig mot Harris som svarade jakande.

Då hade Harris först förklarat att USA:s stöd för Ukraina var obrutet, att Washington står fast vid att inga uppgörelser får göras som inte Kiev går med på, och att det ryska invasionskriget kan avslutas imorgon – om Ryssland drar tillbaka alla sina styrkor från ukrainskt territorium.

ANNONS

Harris valde också att ta på sig rollen som presidentkandidat. Hon anklagade motståndaren Donald Trump för att föra en politik där Ukraina ska "ge upp" gentemot Ryssland.

Nya stödpengar

Zelenskyj i sin tur hade förklarat sin "fredsplan" och tackade för nytt amerikanskt stöd på åtta miljarder dollar, närmare 80 miljarder kronor, till Ukrainas militär.

I valtider valde ledande republikaner att vända Zelenskyj ryggen. Representanthusets mäktige talman, republikanen Mike Johnson, tackade nej till ett möte Zelenskyj och valde därmed att aktivt stödja Trumps kritik över hur Kiev har förhållit sig gentemot Moskva.

Sent på torsdagen meddelade Trump själv att han avser att träffa Zelenskyj på fredagen.

Fram till i januari och presidentbytet så är president Biden fortsatt den som styr USA:s utrikespolitiska inriktning.

– Ukraina kommer att segra, och vi kommer att fortsätta att stå vid er sida hela vägen, sade Biden efter mötet med Zelenskyj.

Tyst om långdistansvapen

Ukrainas president fick dock lämna Vita huset utan det besked han hoppats på: att få använda donerade vapen för att attackera mål långt in på ryskt territorium.

– Jag tror inte att några nya besked kommer i denna fråga, sade Vita husets talesperson Karine Jean-Pierre i samband med mötet.

Vicepresident Kamala Harris och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på balkongen på Eisenhowers exekutiva kontorsbyggnad i Vita huset-komplexet.
Vicepresident Kamala Harris och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på balkongen på Eisenhowers exekutiva kontorsbyggnad i Vita huset-komplexet. Bild: Jose Luis Magana/AP/TT
ANNONS