Genrebild.
Genrebild. Bild: ARNE FORSELL

30-tal fall av våld i nära relation senaste veckan

Polisen i Västra Götaland och Hallands län larmas om flera fall av våld i nära relation varje dygn – och ett 30-tal fall bara den senaste veckan.
– Det är väldigt allvarliga brott, att utsätta närstående för våld eller hot, säger polisens presstalesperson Caroline Karlsson.

ANNONS
|

I podcast-serien ”Hennes namn var” har GP djupdykt i sex uppmärksammade rättsfall där kvinnor utsatts för våld – i jakten på svaret på hur samhället hade kunnat förhindra brotten.

Den senaste veckan har polisen i Västra Götaland och Halland larmats ett 30-tal gånger till adresser där kvinnor blivit misshandlade av antingen sin pojkvän, sambo eller make.

– Det här är inget som sticker ut eller är ovanligt många fall. Det är så vanligt med våld i nära relation, säger Caroline Karlsson, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Ska ha misshandlat gravid kvinna

I polisområde Fyrbodal har två män anhållits i sin frånvaro misstänkta för grov misshandel av en kvinna i 30-årsåldern. Männen är i 25- respektive 30-årsåldern. Kvinnan är gravid och den ena mannen är pappa till barnet.

ANNONS

Kvinnan har förts till sjukhus med allvarliga skador efter att ha fått ta emot sparkar mot magen. Det är oklart om fostret blivit skadat.

Det är bara ett av flera fall som har inträffat under veckan.

– Det är väldigt allvarliga brott att utsätta närstående för våld eller hot. Vi har flera utredare som arbetar enbart med det här.

Svårt att förebygga

Enligt Caroline Karlsson är det svårt för polisen att förebygga våld i nära relationer.

– Det är något som sker innanför hemmets väggar. Det är viktigt att vi tar vittnesuppgifter och utreder ordentligt. Vi gör verkligen allt för att man ska utreda fall och att det ska gå vidare till fällande domar.

Hit kan du vända dig

Utsätts du för hot, våld eller trakasserier av någon som står dig nära? Eller är du orolig över någon du känner? Nedan finns telefonnummer och adresser till organisationer och myndigheter.

Göteborgs stads Kriscentrum för kvinnor: 031-367 93 80

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50

Terrafem – stödtelefon på 43 språk: 020- 52 10 10

BRIS: 116 111

Polisen: 112 vid pågående brott, annars 114 14

Unizon: https://www.unizonjourer.se/

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer (Roks): https://www.roks.se/

Till stödtelefoner kan du alltid ringa, oavsett om du inte vet om det du utsätts för är våld eller inte och du kan vara helt anonym.

Ring alltid 112 om du misstänker ett pågående brott!

GP:s granskning ”Hennes namn var” i korthet

Var tredje svensk kvinna som varit gift/sambo har utsatts för hot eller våld. Dagligen drabbas tusentals kvinnor av våldet och varje år dödas 15 av dem. Trots att svenska myndigheter redan har många av lösningarna för att stoppa brotten – och rädda kvinnornas liv

I den granskande podcast-serien ”Hennes namn var” djupdyker GP:s reportrar Madeleine Gartéus och Michael Verdicchio i sex uppmärksammade rättsfall där kvinnor utsatts för våldet – i jakten på svaret på hur samhället hade kunnat förhindra brotten.

Genom att granska hundratals rättsdokument och sekretesstämplade utredningar avslöjar reportrarna hur svenska myndigheter år efter år fortsätter begå fel som leder till kvinnors död.

Samtidigt ställer de sig frågan – vilka var egentligen kvinnorna bakom statistiken och tidningsrubrikerna?

”Hennes namn var” finns där poddar finns och på specialsajten gp.se/hennesnamnvar.

Avsnitten släpps varje måndag.

Lyssna hos GP

Lyssna på Apple Podcaster

Lyssna på Spotify

Lyssna på Acast

LÄS MER:Polisens råd till grannar: Ring, ring, ring!

LÄS MER:Så säger folk på stan om att porta kvinnomisshandlare

LÄS MER:Hollywoodfrun Åsa Vesterlund lämnade våldet – exet dömdes till fängelse

ANNONS