50 hus vattenskadade efter skyfall

Ett 50-tal hus i Kungsbacka har skadats efter skyfall. SMHI har utfärdat en gul varning och räddningstjänst är på plats.
– Vi åker runt och hjälper en efter en, säger Micael Olsson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS
|

Strax innan 10-tiden under söndagsmorgonen drog ett skyfall in över stora delar av Götaland. I Vallda i Kungsbacka var detta extra tydligt då den stora mängden vatten ledde till att flera hus vattenskadades.

Räddningstjänsten ryckte ut till vad som blir dagens arbetsplats för många i personalen.

– Det är ett 15-tal hus och vi åker runt och hjälper en efter en. Vi lär bli kvar hela dagen, säger Micael Olsson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg, vid 10-tiden.

Vid lunchtid uppgav räddningstjänsten att det är ett 50-tal hus som är berörda av översvämningar.

– På vissa ställen är det en meter vatten över golvet, säger Micael Olsson.

ANNONS

SMHI: ”Kraftiga skurar”

SMHI har utfärdat en gul varning över stora delar av Götaland och varnar för kraftiga regnskurar med åska som lokalt kan ge 30–50 mm på kort tid.

– Det är ganska mycket regn och skurar som har dragit in härifrån sydväst över Götaland. Det kommer att aktiveras en del kraftiga skurar längre österut under dagen, Magnus Nilsson Sangrud, jourhavande meteorolog på SMHI.

Det är framförallt Halland som berörs av varningen men även norra Skåne och delar av Sjuhärad är berörda. Göteborg berörs inte.

– Göteborgs stad togs inte med i varningen för att indikationerna pekade på att det skulle hålla sig precis söder och öster om Göteborg. Men det är väldigt små marginaler.

Avtar till kvällen

SMHI:s varning är satt till klockan 22.00. Under dagen väntas regnskurarna komma i omgångar.

– Man får räkna med att det under eftermiddagen kan komma kraftigt regn. Men det blir en förbättring under kvällens lopp, säger Magnus Nilsson Sangrud, jourhavande meteorolog.

LÄS MER:Trafikverket: Helt säkra vägar är för dyra

LÄS MER:Växlande väder - kulingvarning längs Bohuskusten

LÄS MER:SMHI varnar för skyfallsliknande regn

ANNONS