Polisen gör efter samråd med åklagare nu bedömningen att det innebär grovt olaga intrång att gå in på Neovas torvtäkt i Grimsås.
Polisen gör efter samråd med åklagare nu bedömningen att det innebär grovt olaga intrång att gå in på Neovas torvtäkt i Grimsås. Bild: Paul Wennerholm

Aktivisterna på mossen vägrar ge upp: ”Byggt ett utsiktstorn”

Trots sju anhållna aktivister och hårdare brottsrubriceringar vägrar Återställ våtmarker ge upp sin aktion på Neovas torvtäkt i Grimsås utanför Tranemo.
Det senaste tillskottet på mossen är ett utkikstorn, som aktivisterna satte upp natten till tisdag.
– Att fortsätta bygga naturreservatet är vårt högsta prio och det kommer nytt folk hela tiden och fyller på, säger Återställ våtmarkers talesperson Helén Wahlgren.

ANNONS
|

Under tisdagen har polisen gripit sju aktivister i samband med en aktion av Återställ våtmarker på en torvmosse i Grimsås, Tranemo kommun. Polisen gör också en ny juridisk bedömning – som innebär att personer som befinner sig inne på företaget Neovas område misstänks för grovt olaga intrång.

– Vi har diskuterat med åklagare om hur vi skulle hantera detta och gör nu bedömningen att det är fråga om grovt olaga intrång, i och med att det är en skyltad arbetsplats, säger Peter Apelqvist, jourhavande utredningsbefäl på polisen i Borås.

De sju personer som gripits och anhållits i dag riskerar därmed fängelsestraff på mellan sex månader och tre år.

ANNONS

– Förhoppningsvis har vi tagit i så att aktivisterna viker ner sig, säger Peter Apelqvist på polisen i Borås.

Neova har dikat ut mossen för att komma i gång med sin torvbrytning. Aktivisterna har pluggat igen dikena.
Neova har dikat ut mossen för att komma i gång med sin torvbrytning. Aktivisterna har pluggat igen dikena. Bild: Paul Wennerholm

Har byggt utsiktstorn

Från aktivisterna sida säger Återställ våtmarkers talesperson Helén Wahlgren att de inte planerar att avbryta sin aktion – där de utan tillstånd vill anlägga vad de kallar för ett naturreservat på ett område där finska torvföretaget Neova håller på att etablera en torvtäkt.

– Vi satte upp ett utsiktstorn i natt så att Grimsåsborna kan se när naturen återhämtar sig och livet på mossen kommer tillbaka.

Helén Wahlgren säger att mellan tio och femton personer från Återställ våtmarker fortfarande befinner sig på mossen på tisdagseftermiddagen. Hon tycker det är märkligt att det de gör nu ses som grovt olaga intrång.

– Vad sänder det för signaler om de låser in folk för grovt olaga intrång när de bär plankor på en mosse?

Brottsmisstankar mot båda sidor

Aktivister har gripits även tidigare under aktionen på torvtäkten i Grimsås, som inleddes förra veckan. Då har brottsrubriceringarna varit egenmäktigt förfarande och skadegörelse – mindre allvarliga brott.

Sedan i helgen finns också två anmälningar om misstänkta brott mot aktivisterna, säger Stefan Jalderyd på polisen i Ulricehamn. Den ena är en misstänkt misshandel, där bakgrunden är att aktivisterna lagt upp en film på sociala medier där en man, som uppges arbeta för Neova, ser ut att ta stryptag på en av aktivisterna.

ANNONS

– Den andra handlar om att en av demonstranterna ska ha brutit ett finger i samband med att han blev dragen i sin ryggsäck, men där är brottsrubriceringen inte fastställd än, säger Stefan Jalderyd.

Neova har fått tillstånd av regeringen att starta en torvtäkt i Grimsås, men ärendet har pausats av regeringen.
Neova har fått tillstånd av regeringen att starta en torvtäkt i Grimsås, men ärendet har pausats av regeringen. Bild: Paul Wennerholm

”Bra klimat” mellan polis och aktivister

Vad gäller stämningen mellan aktivisterna och polisen så säger Stefan Jalderyd att den generellt varit fredlig.

– Vad jag fått till mig har det varit ett bra klimat mellan arbetande polis och demonstranterna på mossen, säger Stefan Jalderyd.

Neova har även tidigare polisanmält personer som vistats på mossen för just olaga intrång, och företagets talesperson Mats Henriksson säger att man från företaget ser positivt på att polisen nu gör en skarpare bedömning av aktivisternas vistelse på torvtäkten. Vad gäller uppgifterna om att en person med koppling till företaget ska ha begått brott så hänvisar han till polisens utredning.

– Vi kommenterar inte det just nu.

LÄS MER:Sju anhållna efter protester mot torvbrytning

LÄS MER:Bybor bjuder på vegankakor när aktivister bygger ”naturreservat”

LÄS MER:Återställ våtmarker slutar blockera motorvägar

ANNONS