Antalet iva-patienter med covid-19 har minskat kraftigt senaste månaden

Den senaste månaden har den minskade smittan haft dramatisk effekt inom sjukvården. Antalet covid-19-patienter på iva i regionen har minskat med två tredjedelar. På Sahlgrenska handlar det om en 78-procentig minskning.

ANNONS
|

Utvecklingen på intensivvårdsavdelningarna (iva) ledde till stor oro för en månad sedan. Samtidigt som sommaren kom allt närmare var antalet covid-19-patienter på den högsta nivån på flera månader.

Sedan vände det plötsligt. Kurvan har stadigt, och snabbt, gått nedåt. I Västra Götaland har det från den 7 maj till 7 juni minskat från 70 till 24 iva-patienter.

LÄS MER:Sverige inte längre värst i Norden

Tros vara effekt av vaccin och värme

Den tydligaste minskningen syns på Sahlgrenska, där antalet covid-19-patienter på iva har blivit 78 procent färre på en månad.

– Vi bedömer att det är en kombination av en vaccineffekt, värmen och också virusrestriktioner, sade Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland, förra veckan.

ANNONS

LÄS MER:Vaccinationseffekt tros ligga bakom kraftigt minskad coronasmitta

Färre iva-patienter i Sverige

Trenden i Västra Götaland är inte unik. I slutet av förra veckan nådde exempelvis Region Halland ner till noll covid-19-patienter på iva.

Även i Sverige som helhet handlar det om en kraftig minskning, med cirka 63 procent färre iva-patienter på en månad enligt Svenska intensivvårdsregistret.

– Den fortsatta utvecklingen beror på våra beteenden, och därmed smittspridningen i samhället, och även på hur vaccinationerna fortlöper, sade Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, häromdagen.

LÄS MER:86 vårdanställda inom SU slutar efter tufft coronaår

LÄS MER:Risk att coronafallen ökar igen efter studenten

LÄS MER:Larmet från läkarna: Fler yngre som dör i covid-19 nu

ANNONS