5 april förra året beräknades det vara cirka 8000 tranor vid Hornborgasjöns södra strand.
5 april förra året beräknades det vara cirka 8000 tranor vid Hornborgasjöns södra strand. Bild: Adam Ihse/TT

Årets första trana har setts vid Hornborgasjön

Vårens första trana har setts vid Hornborgasjön i Västergötland. Det var under förmiddagen som fågeln skymtades.
– Jag längtar till våren så jag blev glad över att se den, säger Lasse Karlsson, som såg tranan på tisdagen, i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Hornborgasjön i Västergötland har varit en traditionell rastplats för tranor i tusentals år. Där stannar de till på sin väg norrut – en paus som innebär ett säkert vårtecken i Sverige.

På tisdagsförmiddagen dök den första tranan för 2024 upp.

Enligt Länsstyrelsen Västra Götaland var det Lasse Karlsson som gjorde upptäckten. Han arbetar vid södra delen av sjön, den delen där tranorna vanligtvis samlas.

– Jag längtar till våren så jag blev glad över att se den. Men även om vårens tranor är häftiga så tycker jag att hösten är ännu mer magisk. Då ser jag flockar av tranor lyfta i soluppgången och sedan stora flockar flyga ut till sjön när solen går ner, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS

Enligt länsstyrelsen dröjer det dock ett par veckor innan de stora flockarna samlas vid sjön.

– Vårens första trana är alltid efterlängtad! Vi är många som längtat efter våren och nu är det, förutom alla flyttfåglar, även många besökare som hör av sig till oss och vill komma hit. Det är ett minst lika roligt vårtecken som själva tranan, säger Sofie Stålhand, platschef vid Hornborgasjön.

ANNONS